Läpi mentiin oman paikkakunnan äänillä – muualta pääosalle ehdokkaista vain hajaääniä

0
LL Arkisto 12.4.2019

Loimaan seutu

Loimaalta valittiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon keskustalaiset Jari Välimäki, Olavi Ala-Nissilä ja Teija Ek-Marjamäki, sekä Vasemmistoliiton Maarit Koivisto ja SDP:n Marke Tissari.

Oripäästä aluevaltuustoon pääsi odotetusti Annika Saarikko (kesk.).

Ypäjäläisistä ehdokkaista ei kukaan yltänyt Kanta-Hämeen aluevaltuustoon, mutta lähimmäksi pääsi Markku Saastamoinen (kok.), joka on varasijalla. Myöskään Humppilasta ei ylletty valtuustopaikoille.

Pirkanmaahan kuuluva Punkalaidun sensijaan sai läpi paikallisen ehdokkaan, Linda Lähdeniemen (kesk, 678 ääntä).

Satakunnan hyvinvointialueeseen kuuluva Huittinen sai kolme aluevaltuutettua, eri puolueita edustavat äidin ja pojan, Niina Immosen (ps.) ja Joonas Immosen (kesk.) sekä Atte Höltän (kok.). Vampulalaiset ehdokkaat eivät saaneet valtuustopaikkaan tarvittavia ääniä. Ehdolla olivat muun muassa jo Vampulan kuntapolitiikassa vaikuttaneet Ilkka Hosike (kesk.) ja Mikko Kaunisto (vas.).

Kaikissa seudun kunnissa eniten ääniä saivat oman kunnan ehdokkaat. Loimaalla eniten ääniä sai Jari Välimäki (kesk.), Oripäässä Annika Saarikko ja Ypäjällä Markku Leppälahti (kesk.). Humppilassa äänestettiin eniten Kari Aholaa (kesk., 128 ääntä).

Loimaalla kymmenen eniten ääniä saaneen joukkoon mahtui Annika Saarikon lisäksi vain loimaalaisia ehdokkaita ja kahdenkymmenen joukkoonkin vain maan äänikuningatar, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pöytyäläiset Sanna Pitkänen (kok) ja Juha Lehtinen (kesk).

Paikallisista ehdokkaista eniten ääniä kotikuntansa ulkopuolella sai keskustan puheenjohtaja, valtiovarainiministeri Annika Saarikko – Turusta 599, Loimaalta 251, Pöytyältä 184 ja muun muassa Kaarinasta ja Raisiostakin yli sata ääntä ja jäi kokonaan äänittä ainoastaan Kustavissa.

Hänen lisäkseen vain Olavi Ala-Nissilä (kesk.) sai ääniä laajalti koko maakunnassa ja jäi ilman ääniä vain kolmessa kunnassa,Taivassalossa, Pyhärannassa ja Kustavissa. Loimaalla 571 äänen lisäksi häntä äänesti 88 ihmistä Pöytyällä ja esimerkiksi Turussakin 76.

Poikkeuksena Vasemmistoliiton Maarit Koivisto, jota äänesti 181 turkulaista.

Muiden paikallisten ehdokkaiden saaliissa äänet muilta paikkakunnilta näyttelivät vain hajaäänten virkaa, kun Loimaan äänikuningas Jari Välimäkikin sai vain joitakin kymmeniä ääniä muutamilta Loimaan ulkopuolisilta paikkakunnilta ja jäi ilman ääniä 11 varsinaissuomalaisessa kunnassa.

Loimaa näyttää aluevaalituloksen perusteella hyvin keskustalaiselta, sillä sen ääniosuus oli peräti 44,5 prosenttia. Kakkoseksi tuli Vasemmistoliitto (13,9) ja sen kannoilla kolkutteli kokoomus (12,7). Oripäässä järjestys oli sama ja kunta vielä keskustalaisempi: 47 prosenttia keskustalle, 22,3 Vasemmistoliitolle ja kokoomukselle 8,7. Ypäjälläkin keskusta otti suurimman osan äänistä (43,8), mutta kakkosena tuli kokoomus (22,2) ja kolmanneksi eniten äänestettiin SDP:tä (13,7).

Humppilassa keskusta oli myös kärjessä, 41,5 prosenttia. Sen kannoilla olivat SDP (19,5) ja Kokoomus (16,3). Punkalaitumella keskusta otti 46,2 prosentin osuuden äänistä ja kokoomuksen osuus oli 22,3 ja SDP:n 13,2.

Ainoastaan Huittisissa keskusta ja kokoomus olivat ääniosuuksissa lähes tasoissa: 27,4 keskustalle ja 26,9 kokoomukselle. Kolmosena Huittisissa oli perussuomalaiset.