Loimaalla 32 uutta koronatartuntaa

0

LOIMAALLA todettiin perjantaina 14, lauantaina yksi ja sunnuntaina 17 uutta koronatartuntaa. Oripäähän ei kirjattu uusia tartuntoja viikonloppuna.

Uusimmat tartuntaluvut perustuvat viime viikon perjantai-iltapäivään saakka tehtyihin testeihin. Luvut ovat toistaiseksi viimeiset, jotka kertovat viruksen todellisesta leviämisestä. Loimaan kaupungin terveydenhuolto päätti perjantaina pääosin luopua koronatartuntojen jäljityksestä (LL 15.1.). Päätös perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistukseen. Lisäksi terveydenhuolto asettaa jatkossa karanteeneja vain harkinnan mukaan. Vastaavia päätöksiä on tehty runsaasti eri puolilla Suomea viime aikoina.

Uudet linjaukset johtuvat siitä, että koronaviruksen omikronmuunnos leviää niin nopeasti, ettei kaikkia tapauksia saada selvitettyä, eivätkä kaikki lievemmät tapaukset tule ilmi. Tällaisessa tilanteessa tartuntojen jäljitys on merkityksetöntä.

KÄYTÄNNÖSSÄ Loimaan terveydenhuolto testaa jatkossa vain vakavasti oireilevat, raskaana olevat, koronavirustaudin vakavaan riskiryhmään kuuluvat sekä asiakas- tai potilastyötä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa työskentelevät henkilöt.

Loimaan kaupungin terveydenhuollon tartuntatautihoitaja Jenni Santamäki arvioi, että muutos aiempiin käytäntöihin on niin iso ja erilaisia ohjeita liikkeellä niin paljon, että tilanteeseen tottuminen ottaa aikansa.

– Uskon, että puhelimet soivat tällä viikolla, kun ihmiset kyselevät, miten heidän pitää toimia. Toivomme kuitenkin, että sairauspoissaolojen suhteen otetaan yhteyttä omaan työterveyteen. Lieväoireiset voivat sairastaa kotona.