Loimaalla 37 uutta koronatartuntaa – terveydenhuolto priorisoi jäljitystä

0
Kuumemittarit ovat koetuksella. Kun korona alkaa hellittää, influenssa nostaa päätään.

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaalla todettiin 17 uutta koronatartuntaa perjantaina ja 20 tartuntaa sunnuntaina. Oripäähän ei kirjattu uusia tartuntoja loppuviikolta.
Loimaalla joukossa on muun muassa perheen sisäisiä jatkotartuntoja sekä yhä uuden vuoden juhlintaan liittyviä tapauksia. Kaikkien tartuntojen alkuperä ei ole tiedossa.
Loimaan kaupungin terveydenhuollon tartuntatautihoitaja Jenni Santamäki kertoo lähes kaikkien tapausten olevan koronaviruksen omikronmuunnosta.
– Se leviää kulovalkean tavoin.
Loimaan kaupungin terveydenhuollossa jatketaan edelleen koronatapausten jäljittämistä, mutta jäljitystyössä etusijalla ovat suuren riskin altistumiset. Santamäki havainnollistaa, että tällaisia ovat muun muassa perheen sisäiset tartunnat, sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin liittyvät tapaukset sekä yhteismajoitukset. Tilanteen mukaan voidaan jäljittää myös esimerkiksi pienen mittaluokan yksityistilaisuuksissa ilmenneitä koronatapauksia.
Loimaan sote-johtaja Timo Hokkanen kertoo kaupungin päättäneen priorisoida tartunnan jäljitystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaisesti suuren riskin altistumisiin, koska tartuntojen määrä on kasvanut niin suureksi ja tartuntaketjujen selvittäminen on muodostunut vaikeaksi.
– Omikronvariantti näyttää tarttuvan erittäin herkästi, ja tartunnan saaneella voi olla lukuisia kohtalaisen tartuntariskin kohtaamisia tartuttamisaikana. Kaikkia tartuntaketjuja ei enää pystytä selvittämään, ja priorisointi on nyt välttämätöntä.

Maanantaiaamusta Loimaalla oli eristyksessä 64 koronaan sairastunutta ja karanteenissa 58 henkilöä. Oripäässä oli yksi henkilö eristyksessä ja yksi karanteenissa.
Loimaan kaupungin terveydenhuollon tilastojen mukaan Loimaalla on todettu 429 ja Oripäässä 67 tartuntaa koko pandemian aikana.