Loimaalla luovutaan pääosin koronatartuntojen jäljityksestä

0
LL Arkisto

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaan kaupungin terveydenhuolto luopuu pääosin koronatartuntojen jäljityksestä. Lisäksi terveydenhuolto asettaa jatkossa karanteeneja harkinnan mukaan.
Tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo Loimaan terveydenhuollon linjanneen asiasta perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien ohjeistusten pohjalta. Hän perustelee koronaviruksen omikronmuunnoksen leviävän nyt sen verran nopeasti Loimaallakin, ettei kaikkia tapauksia saada selvitettyä, jolloin tartuntojen jäljitys menettää merkitystään.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lieväoireisten sekä perusterveiden aikuisten ja lasten ei enää välttämättä tarvitse hakeutua terveydenhuollon koronatestiin.
Heikkisen mukaan koronaviruksen pikatestin kotonaan ottaneiden ei tarvitse ilmoittaa positiivisesta testituloksesta terveydenhuoltoon. Positiivisen kotitestin tehneen tulee jäädä kotiin vähintään viiden päivän ajaksi, seurattava oireita ja vältettävä kontakteja omaehtoisesti.
Hän ohjeistaa, että positiivisen pikatestituloksen saaneen on hyvä ilmoittaa asiasta sellaisille henkilöille, joiden kanssa hän on ollut tekemisissä ja jotka ovat mahdollisesti altistuneet. Altistuneiden olisi aiheellista välttää ylimääräisiä kontakteja viiden päivän ajan.
Heikkinen kertoo, että terveydenhuollon viralliseen koronatestiin on yhä syytä hakeutua erityisesti sellaisten henkilöiden, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä tai ovat raskaana.
Hänen mukaansa laboratoriotestissä positiivisen näytteen antaneet asetetaan edelleen eristykseen, mutta jos tauti on lieväoireinen, eristys voi olla rokotussuojasta riippuen 5–10 vuorokautta.

LOIMAAN terveydenhuollon loimaalaisille ja oripääläisille järjestämät massarokotukset Hirvihovissa päättyivät perjantaina. Rokotukset kestivät neljä päivää, joiden aikana annettiin yhteensä noin 2 400 rokoteannosta.
Heikkinen sanoo, ettei terveydenhuolto yltänyt tavoitteeseen, joka oli 3 500–4 000 rokoteannosta neljälle päivälle.
Kaupungin terveydenhuolto oli varannut rokoteannoksia kaiken kaikkiaan 8 000 neljälle päivälle (LL 11.1.). Heikkisen mukaan rokotemäärä perustui siihen, paljonko rokotteita olisi ollut saatavilla ja paljonko terveydenhuolto olisi pystynyt rokottomaan henkilöstöresurssin puolesta.
Rokoteannokset eivät menneet hukkaan, sillä terveydenhuolto ei ollut tilannut koko 8 000 kappaleen määrää rokotteita sairaanhoitopiirin lääkekeskuksesta. Loimaan terveydenhuollossa ennakoitiin, ettei koko määrää tarvita. Terveydenhuollolle jäljelle jääneet rokotteet tulevat käyttöön lähipäivinä.
Rokotukset jatkuvat heti lauantaina pääterveysasemalla, jonne on ilmoittautunut ajanvarauksella noin 800 henkilöä.