Mikä on vaalien ja uudistuksen tärkein sana? Katso mitä ehdokkaat, sote-henkilöstö ja lukijat vastasivat

0
Löytävätkö ehdokkaiden, sote-henkilöstön ja Loimaan Lehden lukijoiden näkemykset sote-uudistuksesta ja vaaleista toisensa? Katso jutusta, mitkä ovat eri ryhmien mielestä uudistuksen tärkeimmät sanat.

 

Tällainen on Loimaan Lehden lukijoiden kädenjälki. Tähän kuvaan on koottu heidän mielestään vaalien ja sote-uudistuksen tärkeimmät sanat.

Loimaan seutu

Tasa-arvo, tasavertaisuus, yhdenvertaisuus.

Siinä ovat niin seudun aluevaaliehdokkaiden kuin sote-henkilöstön ja lehden Facebook-sivujen kävijöiden suosikkisanat vaaleista ja sote-uudistuksesta. Kaikki nämä sanat esiintyivät jokaisessa ryhmässä ja useammin kuin kerran.

Listoille nousivat myös ihminen- ja inhimillisyys-sanat, jotka nekin löytyivät kaikkien ryhmien listoilta.

Äänestämiseen liittyviä sanoja esiintyi sekä lukijoilla että ehdokkailla, samoin paikallisuuteen ja lähipalveluihin.

Lukijoista kaksi oli valinnut sanakseen Loimaan, joka varmasti viittaa myös paikallisten palveluiden tärkeyteen.

Tässä kuvassa näkyvät aluevaalien paikallisten ehdokkaiden mielestä vaalien ja sote-uudistuksen tärkeimmät sanat.

– Turku, muistutti puolestaan eräs lukija – ehkä vähän monimerkityksellisestikin.

Yhteistyö oli sotessa työskentelevien suosikki ja yhdenvertaisuus ehdokkaiden lemppari. Tasa-arvo taas sai lukijoilta eniten mainintoja.

Soten työntekijöiden mielestä tärkeimpiin sanoihin kuuluivat myös toimivuus ja sujuvuus – ei välttämättä ihme, kun ajattelee, että hehän uudistusta arjessa meille toteuttavat jopa kolmessa vuorossa 24/7.

Heille oli tärkeää myös asiakas- ja ihmislähtöisyys, kiitos siitä.

Hoitoonpääsy ja palveluiden saatavuus saivat mainintoja niin ehdokkailta kuin lukijoiltakin. Heistä eräs muisti mainita myös paloauton, onhan pelastuslaitos jatkossa myös osa hyvinvointialuetta. Rahoista ja euroista tuli myös lukijoilta muutama maininta. Työntekijöistä eräs listasi sanaksi myös säästöt, joita muutkin ehkä toivovat, mutta samalla pelkäävät.

Sote-henkilöstön mielestä uudistuksen tärkeimmät sanat ovat tässä.

Ihan paras mahdollinen maine vaaleilla tai uudistuksellakaan ei kaikkien silmissä ole. Erityisesti lukijoiden kommenteissa ne leimataan niin sähellykseksi, kepuloinniksi kuin tarpeettomaksikin.

Kuvattiin niitä myös hillotolppa-sanalla. Tällä Timo Soinin tutuksi tekemällä sanalla viitataan usein maaliin tai tavoitteeseen, jonka saavuttamisesta saadaan jotakin etua. Yhden sanan vastauksen perusteella ei tietenkään voi käydä ilmi, pääseekö tolpalle hyvinvointialueen asiakas, työntekijä vai kenties aluevaltuutettu.

– Ei ainakaan bensa, mainitsi taas eräs lukija.

Miksi sanoja sitten kysyttiin?

Halusimme nähdä, mitä sanoja valitaan ja mitä sanat ovat eri ryhmissä. Mitä eroja niissä on, entä yhtäläisyyksiä? Vai löytyykö niitä yhtä monta kuin on vastaajiakin?

Sanat kertovat myös siitä, miten kukin vaalit ja uudistuksen näkee ja mitä niissä kunkin mielestä tavoitellaan – millaista kädenjälkeä hyvinvointiimme lähdetään painamaan.

Paikallisten aluevaaliehdokkaiden ja Loimaan sote-henkilöstön tärkeimpiä sanoja vaaleista ja uudistuksesta kysyttiin heille lähetetyllä sähköpostilla ja kyselylinkillä vuodenvaihteessa osana muuta jutuntekoa. Lukijoiden tärkeintä sanaa kysyimme lehden facebook-sivuilla viikon 2 lopulla.