PÄÄKIRJOITUS 648

0
KUVITUSKUVA LL Arkisto

Loimaalla oli tehty jouluun mennessä 648 lastensuojelua koskevia ilmoituksia ( LL 28.12.2021).

Vuonna 2020 niitä tehtiin 760. Silloin ilmoitukset koskivat kaikkiaan noin kolmeasataa lasta ja nuorta (THL). Suunnilleen samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna ilmoituksia tehdään täällä enemmän. Ne myös koskevat useampaa väestön lasta, peräti noin joka kymmenettä (!).

On kaikkiaan hyvä, että ilmoituksia tehdään. Se osoittaa, että lapsista ja nuorista ollaan huolissaan ja perheiden hätä nähdään.

On syytä kuitenkin miettiä jo nyt, miten huolta ja hätää hälvennettäisiin ja tilannetta parannettaisiin, vaikka lastensuojelu tuleekin siirtymään hyvinvointialueille ja tulevien aluevaltuutettujen huoleksi.

Vuoden alussa tuli voimaan uusi laki, jonka mukaan yhdellä sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 35 asiakasta. Loimaa ei ole ainut kunta, jolla on ollut jo tähän saakka vaikeuksia täyttää sosiaalityöntekijävirkoja, eikä tänne ole löytynyt pitkään myöskään sosiaalityön johtajaa. Aluehallintovirasto ja sosiaaliasiamies ovat antaneet lastensuojelun resursseista kaupungille huomautukset muutaman vuoden sisällä ja yhteistyö lastensuojelussa Oripään kanssa on toistaiseksi telakalla (s. 5).

Hyvien aikomusten tielle voi sosiaalihuollossakin tulla nimenomaan työntekijäpula. Siihenkin joudutaan hyvinvointialueilla etsimään lääkkeitä. KU