PÄÄKIRJOITUS Aluevaltuustopaikat eivät riitä

0
LL Arkisto

Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimikunnan (VATE) jäsen. Tarja Mäki-Punto-Ristanen (kok.) on sen poliittisen seurantaryhmän jäsen, varajäsenenä on Teija Ek-Marjamäki (kesk.).

Lisäksi uudistusta valmistelee yhteensä parikymmentä työryhmää tai yhdyshenkilöverkostoa. Aiheina niissä on kaikkea elintapaohjauksesta osallisuuteen. Loimaalta ja Oripäästä näissä on jäseninä seitsemän henkilöä – kahdeksan, jos laskee mukaan Loimaan seutukunnan edustajaksi merkityn Pöytyän terveyskeskuksen henkilön. Yhdeksän, jos laskee järjestöjen ryhmän loimaalaistaustaisen edustajan.

Loimaalaisjäsenten määrä ei ole maaseutukuntien suurin, mutta Jari Rantalan Vate-jäsenyys toki kompensoi tilannetta.

Kun asioita valmistellaan näin tärkeässä asiassa, alueen ääni eli sen näkökulmat ja toiveet pitää saada kuuluviin. Valmistelussa pitää siis olla mukana. Kun ollaan mukana, viestiä valmistelussa havaituista asioista ja tarpeista valuu myös toiseen suuntaan, tässä tapauksessa alueen sote-henkilöstölle ja asukkaille.

Loimaa sai Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon peräti viisi jäsentä ( LL 25.1.). Seutukunnasta läpi menivät myös Annika Saarikko (kesk.) Oripäästä, Sanna Pitkänen (kok.) Pöytyältä ja Lauri Heikkilä (ps.) Marttilasta.

Paikkaneuvotteluita käydään jo puolueiden kesken. Toivoa sopii menestystä myös siellä.

Vaikuttamisen koukeroiden konkari Olavi Ala-Nissilä jo valittiin keskustan ryhmäpuheenjohtajaksi. Annika Saarikko ja loimaalainen Jari Välimäki saivat keskustasta eniten ääniä ja Vasemmistoliiton Maarit Koivisto pärjäsi hyvin. Hänen äänimääränsä oli puolueen neljänneksi suurin – isoin ei-turkulaisista muuten.

Se, että aluevaltuustossa istuu täkäläisiä, ei missään nimessä riitä. Asioihin vaikutetaan myös muissa elimissä kuin valtuustossa – myös poliitikkopuolella pitää istua siellä, missä asioita valmistellaan, eikä pelkästään siellä, missä äänestetään päätösten lopullisista hyväksymisistä. Vähintään pitää olla hyvät yhteydet valmistelijoihin ja kykyä tehdä yhteistyötä.