PÄÄKIRJOITUS Historiallista

0
Kuvituskuva LL Arkisto/TS

Jo kolmatta vuotta on Loimaan Lehdessäkin kirjattu kunkin päivän koronatartuntojen määrät. Ne ovat olleet ymmärrettävästi luettuja juttuja.

Tästä eteenpäin määriä ei enää luetella. Koronaa testataan edelleen kyllä terveydenhuollossa ja ne lukemat ovat toki tiedossa. Kotitestien ilmoittamia positiivisia tuloksia ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa eteenpäin, joten niiden kautta selvinneiden tartuntojen määrä on tuntematon.

Lisäksi korona leviää oireettomien kautta, joten kaikkien tartuntojen alkuperää ja määrää on mahdotonta enää selvittää.

Jotain sentään edelleen tiedetään: rokotetut sairastavat taudin lievempänä ja esimerkiksi kontakteja rajoittamalla, käsien pesulla, maskien käyttämisellä ja kipeänä kotiin jäämisellä ehkäistään viruksen leviämistä.

Osassa maata sairastumiset ja karanteenit ovat jo aiheuttaneet normaalin toiminnan katkoksia työpaikoilla, kuten joukkoliikenteessä ( Yle ). Kouluissa ja päiväkodeissa varaudutaan katkoihin (HS). Täällä meillä naapuripaikkakunnan jäteyhtiö varoitti mahdollisista jäteastioiden tyhjennysvälien pidentymisistä.

Varautumissuunnitelmia tehdään varmasti täälläkin työpaikoilla.

Historiallisen koronakäänteen lisäksi tänä viikonloppuna on käsillä muutakin harvinaista. Sunnuntaina on aluevaalien varsinainen äänestyspäivä ja uurnilla valitaan historialliset ensimmäiset hyvinvointialueiden valtuustot.