TOIMITTAJALTA Tällaisia ehdokkaita

0
LL Arkisto

Halusimme lukijoidemme näkevän, miten ehdokkaat itse muotoilevat aluevaalien tarkoituksen ja oman annettavansa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Mielestämme nämä asiat kertovat, mitä aluevaltuustossa lähdetään hyvinvointialueesta tavoittelemaan ja millä voimilla.

Lähetimme siis loimaalaisille, oripääläisille ja ypäjäläisille aluevaaliehdokkaille sähköpostilla kyselyn, jossa kysyimme kaikilta samat kolme kysymystä. Myös ohjeistus vastaamiseen ja kuvan lähettämiseen oli kaikille sama.

Pyysimme tietynpituisia vastauksia tiettyyn päivämäärään mennessä ja myös kuvaa (neuvoimme, ettei meille lähetettäisi ehdokaskuvaa).

Arvelimme jo etukäteen, että olisi mielenkiintoista nähdä, mitä yksittäisiä asioita ehdokkaat nostavat esiin. Halusimme myös nähdä, miten käsitykset uudistuksesta eroavat esimerkiksi alalla työskentelevien käsityksiin verrattuna.

Siksi teimme myös paikalliselle sote-henkilöstölle kyselyn ( LL 18.1.). Esimerkiksi työntekijöiden isoimpiin huoliin kuuluneen ict-murheen nosti esiin vain yksi ehdokas. Ehdokkaiden, työntekijöiden ja lukijoiden käsityksiä vaalien ja uudistuksen suunnasta, siis tärkeimmästä sanasta vertailimme erillisessä jutussa ( LL 20.1.).

Muutama paikallisista ehdokkaista oli niinkin tosimielellä liikkeellä, että ei ilmoittanut mitään yhteystietojaan missään. Tavoittelimme heitäkin heidän ryhmittymänsä piirin kautta – jossa henkilö ei lukenut posteja kahteen viikkoon vuodenvaihteessa.

Jollekin tulisi ehkä mieleen, että jos ei jaksa tämän tekstin pituista kyselyn täyttämistä koskevaa sähköpostia ymmärtää tai kyselyä täyttää, niin miten sellaista ihmistä voisi päästää päättämään meidän kaikkien elämään oleellisesti vaikuttavista palveluista.

Siellä tulee vastaan ihan pikkuisen pidempiäkin tekstejä.

Osalla ehdokkaista oli vaikeuksia vastata linkin kautta kyselyyn. Fiksuina ihmisinä nämä muutamat varmistivat toimituksesta, että eihän linkissä ole vikaa ja että omat vastaukset olivat tulleet perille. Yksi taas pyysi viimeisenä määräpäivänä mahdollisuutta saada korjata vastauksiaan, kun oli ensin käsittänyt väärin kyselyn.

Osa kuvista saapui viiveellä ja vasta kun pyysimme niitä ehdokkailta erikseen. Tämä oli meille yllätys, eletäänhän kai nyt selfieiden kultakautta ja kai ehdokkaillakin kavereita on, joita pyytää kuvaamaan.

Vastausaikaa oli kaksi viikkoa – vastauksia olikin kirjoitettu niin joulupäivänä kuin uudenvuoden raketteja odotellessa aattoiltana kymmeneltä.

Jutut vastanneista ehdokkaista löytyvät tammikuun Loimaan Lehdistä . Ne julkaistiin arvotussa järjestyksessä.

Minkään ehdokkaan ei tietenkään ollut pakko vastata koko kyselyyn. Lähes puolet paikallisista ehdokkaista valitsi olla vastaamatta.

Se on ok. Vaalityötä kai sekin.

Kati Uusitalo