Anna Lilja halusi työhön, jolla on vaikuttavuutta – Loimaan uusi ympäristötarkastaja aloitti virassaan

0
Ympäristötarkastajan tavoittaa tarvittaessa Alastarolta entisestä kunnantalosta, jossa kaupungin tekninen toimi pitää toimipaikkaansa. Anna Lilja neuvoo ensin soittamaan, jotta hän on varmasti paikan päällä.

LOIMAA/ALASTARO Anna Lilja haki Loimaan kaupungin ympäristötarkastajaksi, koska hän halusi suuntautua työssään konkreettisesti ympäristönsuojelun ja -valvonnan kentälle. Ajatus oli itänyt jo pidemmän aikaa.

Hän ei epäröinyt hakea, kun virka Loimaalla avautui, varsinkin kun Loimaa on Turussa asuvalle vielä jotenkin siedettävän työssäkäyntimatkan etäisyydellä.

– Olin kuullut Loimaasta, mutta varsinaista aiempaa linkkiä minulla ei ollut alueeseen.

Hän aloitti Loimaan uutena ympäristötarkastajana helmikuun alussa. Ympäristötarkastajan vastuualueeseen kuuluvat esimerkiksi vesien-, luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvät asiat.

Työssään ympäristötarkastaja muun muassa valmistelee lupajaostolle ympäristö- sekä maa-ainesten ottoon liittyviä lupia. Hän lähtee tarkastuskäynnille saatuaan ilmoituksen ympäristöön liittyvistä epäkohdista ja neuvoo tarvittaessa vaikkapa siinä, mitä kotipihan jättiputkelle voi tehdä.

– Tässä pääsee tekemään työtä, jolla on vaikuttavuutta ja näkee työn jäljen.

Ympäristö ja luonto ovat aina kiinnostaneet Liljaa.

– Olen liikkunut paljon luonnossa, ja biologia oli lempiaineeni koulussa.

Valmistumisestaan eli vuodesta 2016 hän työskenteli Turun kaupungin palveluksessa hanke- ja projektitehtävissä, jotka liittyivät monipuolisesti kestävään kehitykseen, kuten kaupunkiliikkumisen edistämiseen kestävällä tavalla. Viimeiset kaksi vuotta hän oli projektikoordinaattorina.

Lilja arvioi, että aiemmissa ympäristökasvatukseen keskittyvissä tehtävissä työn vaikuttavuus ei ollut välttämättä niin näkyvää ja keinot olivat joka tapauksessa pehmeämpiä kuin ympäristötarkastajan työkalupakissa.

– Neuvonta on toki tärkeä osa myös ympäristötarkastajan toimenkuvaa.

Läheskään aina asiat ympäristötarkastajan pöydällä eivät ole helppoja, ja työhön sisältyy esimerkiksi riita-asioiden ratkomista. Esimerkiksi naapureilla voi olla erimielisyyksiä ympäristölupaehtojen noudattamisesta.

Lilja arvioi, että tällaisissa tilanteissa ei aina löydetä kaikkia osapuolia miellyttävää ratkaisua.

– Silloin mennään lakien mukaan, hän huomauttaa viitaten esimerkiksi ympäristönsuojelulakiin, johon ympäristötarkastaja voi nojata.

 

Anna Lilja

Asuu Turussa.

Syntynyt vuonna 1988. Vietti lapsuutensa Kaarinassa.

Kouluttautunut ympäristösuunnittelijaksi Turun ammattikorkeakoulussa.

Työskennellyt aiemmin viitisen vuotta Turun kaupungilla hanke- ja projektitehtävissä.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja lapsi.

Harrastuksinaan samoilee metsässä, mökkeilee ja touhuaa perheen kanssa.