Ensimmäiset kesätyöntekijät valitaan jo helmikuussa – paikkoja tarjolla runsaasti

0
Myymäläpäällikkö Asko Kedonperä kertoo, että Loimaan Hankkijan kesätyöntekijät ovat saattaneet saada kunnialla hoidetun määräaikaisuuden jälkeen pidempiä työpestejä tai työtarjouksia seuraavina kesinä.

LOIMAA Kesätyöpaikkoja on runsaasti tarjolla ensi kesäksi. Työmarkkinoiden hyvä imu heijastuu työ- ja elinkeinotoimiston mukaan myös kausityöhön ja lomakauden tuuraustarpeisiin.

– Yleisenä trendinä Varsinais-Suomessa kesätyöpaikkoja on huomattavasti enemmän auki vuoden takaiseen verrattuna. Loimaalla trendi on ihan sama, Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija Timo Laakso kertoo.

Suuri osa työnantajista edellyttää hakijalta täysi-ikäisyyttä, mutta Laakson mukaan nuorten kannattaa hakea töitä ennakkoluulottomasti. Jos jokin paikka kiinnostaa, yritykseen kannattaa olla rohkeasti yhteydessä.

– Jos pystyy antamaan itsestään hyvän ja motivoituneen kuvan, yritys kyllä aistii, että tuossa on yritystä. Ei kannata peilata liikaa itseensä sitä, millaista tyyppiä siellä mahdetaan hakea, vaan heittää pallo yritykselle. Aina ei voi onnistua ja joskus tulee pettymyksiä, mutta kannustan silti hakemaan reippaasti.

Laakso uskoo, että kesätyöpaikat on helpompi täyttää kuin muut tällä hetkellä avoinna olevat työtehtävät. Hän kannustaa työnantajia olemaan yhteydessä oppilaitoksiin, jos kesätyöpaikkoihin ei syystä tai toisesta meinaa löytyä tekijöitä.

LOIMAAN Prisman päivittäis- ja käyttötavaraosaston myyntipäällikkö Tanja Raikaa laskeskelee kesätyöntekijöitä palkattavan hieman viime vuotta vähemmän. Prismassa työskentelee paraikaa opiskelijoita, jotka ottavat mielellään vuoroja kesällä.

– Tarpeen määrä ei ole vähentynyt, Raikaa selventää.

Kesätyöntekijät valitaan helmikuun aikana. Perehdytys aloitetaan maaliskuussa, mutta työsuhteet painottuvat kesä- ja heinäkuulle. Turun osuuskauppa edellyttää hakijalta pääsääntöisesti 18 vuoden ikää, jotta työntekijä voi käsitellä rahaa.

Loimaan Hankkija vaatii hakijoilta samaa. Vaikka hakijat yleensä ovat nuoria opiskelijoita, myymäläpäällikkö Asko Kedonperä näkee kesätyön sopivan myös varttuneemmille. Apukäsipareja palkataan 4–5.

– Toivoisimme saavamme erilaisia hakemuksia työn aloituksen, tehtävien ja tuntien suhteen. Itse pidän siitä, että hakija on aktiivinen ja kyselee jossain vaiheessa työnhaun edistymistä.

LOIMAAN seurakunta palkkaa hautausmaiden hoitoon parikymmentä työntekijää noin kuukauden mittaisiin työsuhteisiin ja kymmenkunta työntekijää puolen vuoden kausityöhön. Hakuaika on helmikuun loppuun.

Työpäällikkö Ari Lindellin mukaan loimaalaisnuoret ovat reippaita ja työntekoon tottuneita. Hänen mukaansa nuorilla ei ole ongelmia pitää kiinni työajoista tai muista työelämän pelisäännöistä.

– Työssä täytyy olla kohtuullinen fyysinen kunto, pitää pystyä tekemään töitä haravan tai lapion kanssa. Jonkin verran on ruohonleikkurin työntöä. Olemme olleet varsin tyytyväisiä työntekijöihin. Loimaalaisnuoret tuntuvat olevan luonnon kanssa tekemisissä, liikutaan ja touhutaan muutenkin ulkona.

TYÖMARKKINOITA alakohtaisesti vaivaava työvoimapula tuskin haittaa kesärekrytointeja.

– Kesätöihin on ollut ihan valtavasti hakijoita muina vuosina, TOK:n mittapuussa satoja, Raikaa perustelee.

Lindell ja Kedonperä tietävät, että kesäkuukausiksi saadaan työvoimaa. Loimaan Hankkijan suurin tarve on kuitenkin huhti-kesäkuussa. Hautausmailla riittää töitä toukokuusta pitkälle syksyyn.

LOIMAAN kaupunki tarjoaa tänä suvena kesätyöpaikan 60 loimaalaiselle vuosina 2005–2006 syntyneelle nuorelle. Kesätyön haku avataan maaliskuussa.

Kaupunki on varannut myös Yritysten kesätyötukea vuosina 2005–2006 syntyneiden nuorten palkkaamiseen.