Erityisopettajan työ vaihtui sivistysalan johtamiseen Ypäjällä

0
Ypäjän varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja toivoo, että kuntalaiset lähestyisivät häntä matalalla kynnyksellä. Hän ei halua työssään eksyä ainoastaan hallintomaailmaan.

YPÄJÄN kunnan uudeksi varhaiskasvatus-sivistysjohtajaksi valittu Sini Lilja aloitti virassaan tämän vuoden alussa.

Hän tarttui laajaan työsarkaan, sillä hänen tehtäväkenttäänsä kuuluu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lisäksi kunnan kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- sekä liikuntapalvelut.

Ensimmäisinä viikkoina, kun perehtymistä riittää, varsinaiset työtunnit eivät välttämättä tahdo riittää ja listaus tehtävistä töistä tahtoo kasvaa, mutta hän uskoo tilanteen tasoittuvan kokemuksen ja rutiinin karttuessa.

Lisäksi on koronapandemia, jota koskevissa ohjeistuksissa ja suosituksissa sekä niiden paikallisessa täytäntöönpanossa ja tiedottamisessa Liljalla ja muulla kunnan johtoryhmällä riittää tekemistä.

– Kyllähän se työllistää, kun ohjeistukset muuttuvat alati, joskus muutaman päivän väleinkin.

Varhaiskasvatus-sivistysjohtajan virka on puhtaasti hallinnollinen, sillä esimerkiksi opetusvelvollisuutta Liljalla ei ole, vaikka hän on tarvittaessa valmis tuuraamaan esimerkiksi perusopetuksen tai varhaiskasvatuksen puolella, jos koronatilanne niin vaatii.

Liljalla on kymmenisen vuotta työkokemusta erityisopettajan tehtävistä. Hän on pohjakoulutukseltaan biologian ja maantieteen aineenopettaja ja tämän lisäksi pätevöitynyt erityisopettajaksi sekä rehtoriksi.

– Ypäjällä avautui aika mielenkiintoinen paikka auki. Hallinnolliset hommat olivat kiinnostaneet minua jonkin aikaa.

Kipinä vaikuttamiseen ja organisaatiotyöhön oli iskenyt jo lukion oppilaskunta- ja yliopiston ainejärjestöaikoina.

Espoosta kotoisin olevalla Liljalla oli matala kynnys hakea Ypäjälle, koska hän oli aiemmin asunut hevospitäjässä: seutu ja ympäristö olivat tuttuja.

– Puolisoni on asunut Ypäjällä, hän avaa ja sanoo aikoinaan itse työskennelleensä Forssassa Kuhalan koulussa erityisopettajana kuutisen vuotta. Sen jälkeen hän piipahti pariksi vuodeksi vastaaviin tehtäviin Espooseen, josta hän palasi takaisin Forssaan Kuhalan kouluun.

Uudessa työssään Lilja kokee vahvuudekseen perusopetuksen tuntemuksen aiemman työhistoriansa pohjalta. Opetusmaailmaa hän luonnehtii paikoin raskaaksi ja paineistetuksi mutta myös palkitsevaksi.

– Tämän voi allekirjoittaa varmaan jokainen opetusalalla työskentelevä. Tahti koulumaailmassa on tiivistynyt, hän miettii ja arvioi tämän johtuvan osittain siitä, että opetuksen lisäksi opettajille on tullut niin paljon muuta tehtävää.

– Lisäksi vanhempien vaatimukset voivat omalla tavallaan olla aika suuria.

Toistaiseksi Lilja on kirjoilla Espoossa, mutta hän on arkisin asunut mökillä Tammelassa, josta on lyhyt työmatka Ypäjälle. Näillä näkymin Liljalla ja hänen puolisollaan on edessä muutto Forssaan.

– Puolisoni työskentelee pääkaupunkiseudulla, ja sinne on Forssasta paremmat julkiset kulkuyhteydet kuin esimerkiksi Ypäjältä, Lilja perustelee pariskunnan suunnitelmia ja sanoo, että he yrittävät pärjätä yhdellä autolla.

 

Sini Lilja

Syntynyt vuonna 1987.

Kotoisin Espoosta.

Kouluttautunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistossa.

Työskennellyt aiemmin erityisopettajana Forssassa ja Espoossa.

Perheeseen kuuluu puoliso.

Harrastaa golfia sekä ulkoilua koiran kanssa ja ilman.