Hirvieläinkolarien määrä laskee parinkymmenen kolarin vuositahtia Loimaalla

0
Riista-aidan asentaminen ja kannanhoidollinen metsästys ovat osaltaan vähentäneet hirvieläinkolareita. Aidasta huolimatta autoilijan on oltava valpas Ysitiellä.

LOIMAAN SEUTU Peurakolarit vähenivät Loimaalla jo kolmatta vuotta peräkkäin. Viime vuonna Loimaalla tapahtui 280 hirvieläinkolaria. Niistä 93 tapahtui Alastarolla ja loput paikkakunnan muilla alueilla.

Vuonna 2020 kolareita oli kaikkiaan 301.

– Kolarimäärät eivät ole romahtaneet yhtäkkiä. Jos katsotaan vuotta 2019, kolareita oli 319. Vuotta aiemmin kolareita oli 333. Kolarimäärien laskussa ei tapahtunut yhtäkkistä piikkiä riista-aidan valmistuttua, vaan kolarit ovat keskittyneet nyt muille alueille, vanhempi konstaapeli Raimo Anttila Loimaan poliisista kertoo.

Eläimet ovat Patsaspuiston ja Metsämaan välisen osuuden aitaamisen myötä löytäneet uusia kulkureittejä.

– Koskenrannan risteyksestä on tullut selvä ylityspaikka. Peurat kulkevat riista-aidan päästä, Anttila tietää.

MARRASKUU oli kolarien osalta pahin kuukausi. Marraskuussa 2021 kolaroitiin hirvieläimen kanssa 60 kertaa. Niistä parikymmentä sijoittui valtatie 9:lle.

Muutkin vilkkaasti liikennöidyt väylät korostuvat kolaripaikkatiedoissa. Alastarolle vievällä Vakkatiellä ja Virttaata sekä Oripäätä halkovalla kantatie 41:llä sattui paljon hirvieläinonnettomuuksia. Ei kuitenkaan yhtä paljon kuin ennen.

– Kaikkien mittareiden valossa näyttää siltä, että metsästys on purrut kolaritilastoihin. Peurakanta tulee alaspäin, sillä metsästyksessä keskitytään vasoihin ja aikuisiin naaraisiin.

VALKOHÄNTÄPEURAAN törmääminen ei ole yhtä vaarallista kuin ison hirven kohtaaminen tiellä. Hirvikolareita oli viime vuonna kuusi.

Anttilan tiedossa ei ole, kuinka usein onnettomuuksissa on sattunut henkilövahinkoja. Hän arvelee, että suurimmaksi osaksi kolareissa on kärsitty vain peltivaurioita.

– Yleensä henkilövahingot liittyvät jälkitilanteeseen. Peura on tullut auton eteen ja sen seurauksena on esimerkiksi ajettu ojaan.

Raimo Anttilan koostaman epävirallisen tilaston mukaan metsäkauris on ollut tiettävästi osallisena kuudessa onnettomuudessa. Todellisuudessa määrä lienee paljon isompi.

Loimaan poliisin koko toiminta-alueella kirjattiin hirvieläinonnettomuuksia viime vuodelle 855. Pöytyällä tapahtui onnettomuuksia enemmän kuin Loimaalla, 316. Auraan kirjattiin yksi susikolari.

– Susikolareita on tapahtunut tämänkin vuoden puolella, Koski Tl:ssä. Yleisesti ottaen tien vieressä liikkuu paljon supikoiria, mäyriä, kettuja ja rusakoita. Niihin törmäillään satunnaisesti.

KAIKISTA hirvieläinkolareista ei poliisille ilmoiteta. Anttilan mukaan törmäyksen jälkeen tulisi pysähtyä mahdollisimman pian turvalliseen paikkaan, soittaa hätäkeskukseen ja merkitä törmäyspaikka suurriistavirka-apua varten.

– Poliisi ei välttämättä enää käy paikalla. Mutta toivomme, että kun hätäkeskuspuhelun jälkeen tulee soitto tuntemattomasta numerosta, siihen vastattaisiin. Sitä ei voi liikaa tähdentää. Poliisi soittaa saadakseen tiedot onnettomuudesta.