KIRJAT Elämän loimilangat

0

Ulla-Maija Sievinen: Käsinkudottu elämä

henkilöhistoria, 264 s.

Finarte, 2021

Suomalaisen räsymattoperinteen vaalija ja uudistaja Eija Rasinmäki on saanut näköisensä henkilöhistorian. Hänen elämänsä ja uransa juhla ja arki tulevat siinä kattavasti ja monipuolisesti kuvatuiksi.

Eija Rasinmäki (o.s. Rautionmaa) syntyi Punkalaitumella vuonna 1945 suurperheeseen, jossa oli yhteensä 10 lasta. Kotitila sijaitsi Murronharjuntien varrella ja maanviljelyn ohella isällä oli myös muuta yritystoimintaa. Ensin hän pyöritti omaa pienimuotoista tiilitehdasta ja siirtyi myöhemmin maansiirtoalan yrittäjäksi. Äiti puolestaan hoiti kodin, lapset ja karjan.

Lapset osallistuivat voimiensa mukaan kaikkiin töihin hyvin pienestä pitäen. Se antoi sekä käytännön oppia että uskoa omiin kykyihin. Niinpä esimerkiksi Eija 15-vuotiaana selvisi siitä, että hän äidin ollessa Loimaalla synnytyslaitoksella viikon ajan hoiti kotitilan emännyyttä kaikkine työvelvoitteineen. Kun tilan raskaatkin työt ja koneiden käsittely häneltä sujuivat, sai isä aiheen antaa tunnustusta: ”Kyllä Eijasta mies tulee.”

Teoreettisen opiskelun Eija joutui jättämään perustasolle. Kansalaiskoulun jälkeen hän meni ensin Oriveden kansanopistoon ja sen jälkeen Turkuun Marttojen talouskouluun.

Vuonna 1966 solmitun avioliiton myötä Eija Rasinmäki päätyi Loimaalle maatalon emännäksi. Vaikka perheeseen syntyi kaksi tytärtä, halusi hän lisäksi jotain muutakin työtä. Äitinsä neuvosta hän ryhtyi kutomaan mattoja ja tunsi saman tien alan omakseen. Alusta lähtien hän asetti toiminnalleen hyvin kunnianhimoiset tavoitteet. Niiden saavuttamisessa häntä auttoivat kodista peritty ahkeruus ja yrittäjähenkisyys sekä äidin tapaan erinomainen värisilmä.

Oman yrityksen, Kutomo Rasinmäki Ky:n hän perusti vuonna 1970. Alkoi menestyksen kausi, joka vaati lisää sekä tilaa että henkilöstöä. Ensi vaiheen ratkaisuna oli Seikunmaan koulu, jossa sielläkin rajat tulivat nopeasti vastaan. Sen jälkeen löytyi Hausjärven Oitista entinen neuletehdas, jossa tilaa oli riittämiin ja myös sijainti lähellä Helsinkiä Loimaata parempi.

Hyvien myyntikanavien kautta menekki kasvoi nopeasti ja myös vientimarkkinat toden teolla aukesivat. Pian kuitenkin puhalsivat uudet tuulet. Kesällä 1981 Eija Rasinmäki tapasi uuden elämänkumppanin, jolla oli kaupallinen koulutus ja itselläänkin yrittäjäkokemusta. Varsin pian he joutuivat yhdessä toteamaan suhdanteiden muuttuneen niin, että työvoimavaltaisen kutomotoiminnan kannattava pyöritys Suomessa kävi ylivoimaseksi.

Tehtiin radikaali ratkaisu. Pariskunta perusti vuonna 1985 Portugaliin Finarte-nimisen yrityksen. Toiminta Oitissa ajettiin alas ja Portugalin kutomon henkilöstömäärä kasvoi nopeasti entisestä kaksinkertaiseksi. Rohkeasti Eija Rasinmäki muutti maahan uudesta parisuhteesta syntyneiden kahden pienen tyttären kanssa.

Samaan aikaan aukesivat Amerikan markkinat. Eija Rasinmäen sisko Marjatta Rautionmaa oli muuttanut New Yorkiin ja sinne perustettiin Scandecor-yritys mattojen myyntiä varten. Asiakkaiksi saatiin myös todellisia kuuluisuuksia, kuten esimerkiksi USA:n varapresidentti Walter Mondale ja elokuvaohjaaja Woody Allen.

Sitten iski yleismaailmallinen lama. Portugalin yritys kaatui ja Eija Rasinmäki palasi vuonna 1990 takaisin Suomeen. Epätietoisuus tulevaisuudesta kesti vain hetken, sillä seuraavana vuonna aukesi uusi, entistä yllättävämpi ovi.

Eija Rasinmäkeen otti yhteyttä intialaisen mattoalan suuryrityksen johtaja, joka oli tutustunut hänen mattoihinsa ja ihastunut niihin. Alkoi hedelmällinen yhteistyö, jonka tarpeisiin perustettiin uusi Finarte Oy. Sen myötä intialaisyrityksen 4000 työntekijästä on parhaimmillaan peräti 1500 kutonut Design Eija Rasinmäki -mattoja!

Pääosin yhteydet Intiaan on hoidettu Suomen ja Intian välillä sukkuloimalla, mutta Eija Rasinmäki ei olisi ollut oma itsensä, ellei hän olisi myös joksikin aikaa muuttanut Intiaan asumaan. Samaan aikaan hänen nuorin tyttärensä oli maassa kaksi vuotta vaihto-oppilaana. Sama tytär on nyttemmin ottanut Finarten ohjat käsiinsä.

Eija Rasinmäen tie suomalaisten räsymattojen parissa ei ole ollut helppo – kaukana siitä. Kirjan alkulehdillä jo kuitenkin todetaan, että vastoinkäymisiä ei voi välttää, mutta niiden yli voi päästä. Juuri näin hän on onnistunut tekemään. Mitä muuta kuin ylpeä hän voi olla siitä, että hänen nimeään kantavat matot ovat levinneet kaikkialle maailmaan mummonmökeistä YK:n päämajaan?

Luonto ja sen värimaailma innoittajinaan hän on luonut aivan oman laatuisensa persoonallisen mattomalliston ja saanut samalla räsymaton taipumaan moneksi muuksi: verhoiksi, vuodepeitteiksi, verhoilukankaiksi ja seinätekstiileiksi.

Luonnosta ja siellä liikunnasta hän on hakenut myös voimia omaan jaksamiseensa. Tärkeiksi mielenrauhan lähteiksi hän nostaa myös meditaation, henkisyyden ja johdatususkon.

Käsinkudottu elämä -teoksen tekstistä vastaa toimittaja Ulla-Maija Sievinen, joka ammatti-ihmisenä on osannut asiansa. Oman viehättävän sävynsä kirjalle antaa se, että siinä on aiheeseen liittyen runsaasti lähes aforismin kaltaisia mietelmiä.

Kirjan taitto on korkealuokkaista ja kuvitus monipuolisen runsas ja laadukas. Löytyypä kirjan lopusta muutama maton kudontaohjekin.

Hieno kirja, jonka keskeisen sanoman kiteyttää loppusivuilta löytyvä ajatus: ”Loimilangat ovat juuri elämämme pituisia ja ne täyttyvät kutomalla ajatuksemme, tekomme ja unelmamme sillä voimalla, jonka olemme saaneet syntymälahjana.”

J. E. Lassila