Loimaa saa sairaanhoitopiiriltä palautusta yli miljoonan – Oripää vajaat 270 000 euroa

0
Arkistokuva / LL

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaan kaupunki ja Oripään kunta saavat palautusta erikoissairaanhoidon menoista viime vuodelta. Loimaa saa palautusta yli 1,1 miljoonaa ja Oripää runsaat 268 000 euroa.
Palautukset maksaa erikoissairaanhoidon palveluita tuottava Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Viime vuonna Loimaa maksoi sairaanhoitopiirin palveluista yhteensä noin 20,9 miljoonaa ja Oripää 1,7 miljoonaa.
– Vuoden 2021 käyttö on Loimaan ja Oripään osalta ollut hyvin ennakoidun kanssa linjassa, jopa hieman alle, minkä lisäksi sairaanhoitopiiri hyvitti jäsenkunnille ne koronan aiheuttamat kustannukset, joihin sai valtiolta koronakustannuksiin myönnetyn avustuksen. Kokonaisuudessaan jäsenkunnilta laskutetut kustannukset alittivat talousarvion 24,5 miljoonalla eurolla, sairaanhoitopiirin talousjohtaja Arja Pesonen sanoo.
Myös Punkalaitumen kunta on yksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin jäsenkunnista, ja Punkalaidun saa palautusta runsaat 93 000 euroa.
Suuri osa sairaanhoitopiirin 28 jäsenkunnasta saa palautusta viime vuodelta. Kuntayhtymä maksaa palautuksia yhteensä 12,7 miljoonaa euroa.

Jäsenkunnat maksavat sairaanhoitopiirin palveluista talousarvioon ja kunnan palvelusuunnitelmaan perustuvaa kuukausierää vuoden aikana. Laskutus tasataan lopullisesti tilinpäätöksen yhteydessä siten, että kunta maksaa ainoastaan toteutuneista palveluista.
– Tuon tasauksen yhteydessä kunta siis joko saa palautusta tasaerälaskutuksen ja sitä matalampana toteutuneen lopullisen käytön erotuksena tai lisälaskun, jos toteutunut käyttö on ollut ennakkolaskutusta suurempaa, Pesonen havainnollistaa.