Loimaan ladulla mietittyä (ei Rukan)

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Nyt on hyvät hiihtoladut kun tuo Valtteri toi riittävästi lunta ja latukone hoitaa hienosti ladut. Käyn päivittäin eteläisellä kuntoradalla hiihtämässä ja siellä tapaan melkein joka päivä Reinon, 90, joka hiihtää siellä hienosti perinteisellä tyylillä jopa seitsemän kierrosta (kierros 2,3 km) parhaina päivinä.

Reino sanoo, että hänellä ei ole mitään vaivoja, on harrastanut hiihtoa koko ikänsä. Reino kysyi minun ikääni, sanoin 74, johon hän tuumasi ”onhan siinä jo hyvä alku”. Minä olen myös harrastanut hiihtoa pienestä pitäen ja nyt harjoittelen tulevaan Vasaloppetiin 90 km, jonka olen jo hiihtänyt 21 kertaa aiemmin.

Mietin sitäkin että kyllä liikunta edistää varmaan terveyttä kuten tiedetäänkin, minullakaan ei ole nyt mitään vaivoja. Viisi vuotta sitten oli paksusuolen syöpäleikkaus joka todettiin hyvänlaatuiseksi. Nyt juuri sain tietää viisivuotiskontrollissa, että arvot ovat erinomaisen hyvät ja seuranta voidaan lopettaa.

Asuin Ruotsissa lähes 40 vuotta, ja ruotsin kielestä tuli tutuksi hyvä sana lagom, joka tarkoittaa kohtuudella, sopivasti tai juuri oikea määrä.

Tuo lagom on tosi hyvä elämänohje vähän kaikkeen. Ja sitä käytetään hyvin paljon Ruotsissa ”lagom är bäst”, eli kohtuus kaikessa. Se sopii ohjeeksi kaikkeen, työhön, liikuntaan, ravintoon, lepoon ja vaikkapa nautintoon. Eli ei makiaa mahan täydeltä.

Kyllä se on mukava viettää eläkepäiviä jos saa pysyä terveenä. Mietin tuota Reinon hiihtoa katsellessa, olis se vaan mukava jos minäkin vielä ysikymppisenä voisin vetää pertsaa eli perinteistä täällä eteläisellä yhtä terveenä kuin treenikaverini Reino tänään. Siinä sitä on tavoitetta meikäläisellä.
Menkää hyvät ihmiset hiihtämään.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun hanki on hohtava alla,
kun taivas kirkasna kaareutuu,
mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu,
tuul ulvovi, polku on ummessa ja tuisku on taivahalla.
Eino Leino

Heikki Mettälä