Lumiongelmat yhä tuhansien kuormien päässä – Loimaa otti käyttöön toisen lumenkaatopaikan

0
Lunta riitti helmikuussa Loimaallakin.

LOIMAA Kaupunki otti käyttöön varalla olleen toisen lumenkaatopaikan tällä viikolla. Varsinainen lumenkaatopaikka täyttyi Valtteri-myrskyn myötä.

– Lunta on aivan valtavasti, puutarhuri Matti Rautakumpu luonnehti tiistaina, jolloin traktoreita ja kuorma-autoja ajoi paloaseman taakse jatkuvana helminauhana.

Lumenkaatopaikalla työskentelevä konekuski ei ehtinyt vääntämään vaihdetta vapaalle ennen seuraavan lumikuorman saapumista. Kaatopaikka oli tarkoitus ajaa hetkellisesti täyteen ja siirtyä sitten toiselle lumenkaatopaikalle, joka sijaitsee Niittukulman sillan tuntumassa, kivenheiton päässä varsinaiselta kaatopaikalta.

Takavuosina lunta on kuormattu Nahkalinnan kupeeseen pellolle. Rautakumpu ei osaa sanoa, onko kolmannen lumenkaatopaikan optio edelleen olemassa. Hän uskoo, että kahdella alueella pärjätään tämä talvi.

– Viime talvena yhdeltä urakoitsijalta tuli 800 kuormaa, Rautakumpu suhteuttaa määriä.

Paloaseman taakse mahtuu lunta noin 5000 kuorman verran. Varalla olevan kaatopaikan kapasiteetti on noin puolitoistakertainen. Paikkojen välillä pelataan niin, että varakaatopaikan käytön ohessa paloaseman takana nietoksia kasataan yhä korkeammiksi vuoriksi.

Tarvittaessa lunta voidaan siis ajaa kumpaankin paikkaan, hieman tilanteesta riippuen.

VALTAVAN lumimassan toimittaminen pois kiinteistöiltä ja katujen kulmilta ottaa yllättävän paljon aikaa. Rautakummun mukaan näkemäesteistä pyritään hankkiutumaan eroon ensi tilassa.

Kaupungin katujen hoito ostetaan muutamalta urakoitsijalta. Kunnossapitosopimukseen kuuluu aurauksen ja hiekoituksen lisäksi polanteiden höyläystä. Röykkyiset tiet ovat kirvoittaneet kommentteja autoilijoilta.

– Polanteita höylätään, kun akuutein vaihe on ohi, Rautakumpu toppuuttelee ja kertoo polanteita höylätyn kertaalleen tänä talvena.

Asukkaat ottavat jonkin verran yhteyttä tekniseen toimeen katujen kunnossapidon tiimoilta.

– Kaikki urakoitsijat tekevät parhaansa, kaupungin puutarhuri vakuuttaa.

– Aina työn jälki ei kaikkia miellytä, ja isompien myräköiden jäljiltä joku paikka voi olla huonommin aurattu. Urakoitsijat ovat mielestäni hoitaneet työnsä hyvin, ja kaupunkilaisiltakin on tullut kehuja. Harvemmin tietysti, mutta on kuitenkin.