Olivatko terveyspalvelut ennen tosiaan parempia?

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Taisto Levo kirjoitti 5.2. Loimaan Lehden Lukijoilta-palstalla otsikolla ”Menneinä vuosina oli monia asioita paremmin”. Kirjoituksen kärkenä oli, että ennen vanhaan paikallisten terveydenhoitopalveluiden saatavuus oli nopeampaa, ja palvelut olivat kuntalaisia lähempänä ja parempia kuin nykyään.

Näin se aika kultaa muistot tehden menneisyydestä satumaan, jota ei koskaan ole ollut olemassakaan. Hieman kuten Aki Kaurismäen elokuvissa.
Ei terveydenhuollon toimivuutta voi mitata ja verrata Taiston esittämällä kapealla asteikolla. Hammashoitoon saattoi 60-luvulla päästä nopeammin kuin tänään, mutta entä se iso kuva? Kuten Taistokin kirjoituksessaan mainitsee, niin lääketiede on kehittynyt kovaa vauhtia

Tänä päivänä hoidetaan sairauksia, joista ei 60- tai edes 90-luvulla tiedetty vielä mitään. Mitään tilastoa minulla ei ole käytettävissä, mutta uskon, että hoitokertojen määrä esimerkiksi terveyskeskuksissa on moninkertainen 60-lukuun verrattuna. Myös lääkkeiden ja hoitomenetelmien ja -välineiden kehittyminen takaa meille parempaa hoitoa kuin ennen.

Taisto Levon esille nostama asia on toki tärkeä. Sote-uudistuksen myötä meillä on tuhannen taalan paikka luoda Suomeen maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä. Mutta surullisena seurasin juuri käytyjen aluevaalien alhaista äänestysprosenttia. Uusissa hyvinvointialueissa päätetään muun muassa juuri näistä tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Rami Jokinen
Aura