PÄÄKIRJOITUS Kauaskantoisia seurauksia

0
KUVITUSKUVA: LL Arkisto/TS

Olemme Loimaan Lehdessä vuosien varrella tehneet useita juttuja rikos- ja riita-asioiden sovittelusta. Emme ole tehneet uutisia siksi, että sovittelu on yhteiskunnalle käräjöintiä edullisempaa, vaan siksi, että sovitteluista on saatu seudulla hyviä kokemuksia.

Loimaalla ollaankin maakunnallisen sovittelutoimiston mukaan aktiivisia sovittelussa ja juttuja on useita kymmeniä vuodessa (LL 17.2.). Toimistosta kiitetään, että poliisi ohjaa tapauksia hyvin sovitteluun ja myös sovittelijoita seudulta on löytynyt.

Vinkiksi kuitenkin todettakoon, että heitä kaivataan lisääkin ja koulutuksia on tarjolla säännöllisesti. Seuraava kurssi alkaa maaliskuussa.

Vasta muutaman vuoden sovittelijana toiminut haastateltava toteaa jutussa, että parasta on ollut nähdä, miten vaikeistakin asioista päästään sopuun yhteisen pöydän ääressä. Monesti esimerkiksi huomataan, että toinen ei olekaan tarkoittanut asiaa niin kuin toinen on luullut.

Niinhän sitä käy monesti arkielämässäkin – luulo ei ole tiedon väärti.

Ihan parasta on kuulla, miten sovittelija kokee, että erityisesti nuoria koskevilla sovitteluilla voi olla kauaskantoisia seurauksia – onnistunut sovittelu voi parhaassa tapauksessa vaikuttaa koko loppuelämään.

Tsemppiä sovitteluihin.

Toivottavasti kuulemme pian uutisia onnistuneista neuvotteluista myös maailmalta.