PÄÄKIRJOITUS Oikeus tulla otetuksi huomioon

0
Paikallinen asukas Heimo Mäkelä Mökköisten sillalla kohdassa, josta puupalkki on murtunut. KUVA LL Arkisto/Pasi Salo

Mökköisissä sillan palkki on notkahtanut (LL 5.2.). Murtumakohta näkyy ihan valokuvassa ja paljain silmin. Puusillalle on jo asetettu painorajoitus. Uutta teräsbetonisiltaa aletaan rakentaa aikaisintaan 2023.

Kun sillan korjausta suunnitellaan, se vaatii tiesuunnitelmia ja rakennesuunnitelmia. Myös luvat pitää hakea. Ja sovittaa rakentaminen Ely-keskuksen projektikalenteriin ja löytää vielä urakoitsijoitakin.

Ja kuten aina, rakentaminen pitää sovittaa myös käytettävissä olevaan (valtion)budjettiin. Mökköisten silta ei ole ainoa korjausta vaativa silta tässä maassa.

Mukana on usea viranomainen. He valvovat toisiaan, niin suunnitelmissa kuin rahankäytössäkin.

Korjausepisodin vaiheissa kuullaan osallisia eli asukkaita ja muita siltaa käyttäviä sekä uudesta sillasta että muun muassa mahdollisista vaikutuksista remontoinnin ajan kulkemiseen – jottei esimerkiksi kiertotie olisi liian pitkä jokapäiväisen elämän kannalta.

Miksi näin monimutkaista?

Siksi, että yksi viranomainen ei voisi tehdä mielensä mukaan tai että yhteen viranomaiseen ei pääsisi vaikuttamaan taho, joka vaikka huutaa kovimmin. Siksi, että Suomessa jokaisella on oikeus tulla kuulluksi ja sanoa mielipiteensä omaan elämäänsä vaikuttavissa asioissa. Ja vaikka tehdä valitus.

P.S. Suunnitelmissa on muistettu uhanalainen vuollejokisimpukkakin. Hienoa!