Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran keskiviikkona.
79 jäsenen muodostamassa aluevaltuustossa on mukana viisi loimaalaista ja yksi oripääläinen päättämässä maakunnan tulevista sote-palveluista ja pelastustoimesta.
Tammikuun aluevaaleja luonnehdittiin täkäläisittäin jättipotiksi. Loimaan voi luonnehtia saaneen kokoaan suuremman edustuksen aluevaltuustoon, sillä väestö- ja äänioikeutettujen määriin suhteutettuna Loimaalta odotettiin ennakkoon 2–3 läpimenijää.
Vajaan 16 000 asukkaan Loimaan viittä aluevaltuutettua voi verrata esimerkiksi runsaan 50 000 asukkaan Saloon, josta meni läpi kuusi ehdokasta.

Nälkä kasvaa syödessä ja ahneena ihmisenä jäin jossittelemaan, olisiko Loimaalta voitu saada se kuudeskin aluevaltuutettu.
Viittaan kokoomukseen, joka ei saanut Loimaalta ehdokasta aluevaltuustoon. Paikallisen kokoomuslaisen läpimenolle oli siinä mielessä otolliset olosuhteet, koska puolue voitti vaalit niin valtakunnallisesti kuin Varsinais-Suomessa. Näin jälkeenpäin olisi voinut kuvitella, että kokoomuksen 18 varsinaissuomalaisesta aluevaltuutetuista edes yksi olisi ollut loimaalainen. Loimaan kannalta ei olisi ollut pahitteeksi, jos aluevaltuuston suurimmassa poliittisessa ryhmässä olisi ollut varsinaisina jäseninä myös loimaalaisia.
En arvaile sen enempää syitä Loimaan kokoomuksen vaalimenestykselle, mutta en liene pahasti väärässä, jos arvaan, että moni kokoomusta aiemmin kannattanut äänesti aluevaaleissa esimerkiksi keskustan ehdokasta Jari Välimäkeä, joka oli äänikuningas Loimaalla.
Jossittelussa on se huono puoli, että sitä on vaikea lopettaa. Voimme yhtä hyvin kysyä, olisiko yhden loimaalaisen kokoomuslaisen läpimeno vähentänyt yhden paikan toisaalla, esimerkiksi keskustalta.

Aluevaltuusto järjestäytyy huomisessa kokouksessaan, ja puolueiden ehdotusten perusteella Loimaalta ollaan saamassa odotetusti yksi jäsen tärkeimpään toimielimeen eli aluehallitukseen. Tälle paikalle aluehallituksen jäseneksi esitetään Teija Ek-Marjamäkeä (kesk.).
Aluehallituksen pöydän ääreen on odotettavissa myös muuta loimaalaisväriä, sillä käsittääkseni aluevaltuuston kolmannen varapuheenjohtajan paikalle esitettävä Maarit Koivisto (vas.) voi myös osallistua hallituksen kokouksiin, joskaan hänellä ei ole äänioikeutta hallituspöydässä.
Yhdellä hallitusjäsenellä ei hyvinvointialueen tulevia päätöksiä muuksi muuteta, mutta loimaalaisedustus on tärkeää siksi, koska Ek-Marjamäki ja Koivisto pääsevät tiedon lähteille aluehallituksessa. Sekin on jo jotain, kun Loimaalta on edustajia, jotka tietävät, missä mennään ja mistä aluehallituksessa puhutaan.

Lari Kiviranta