Demokratiaa parhaimmillaan tai…?

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Maanantaina 21.3.2022 oli pitkästä aikaa Loimaan kaupunginvaltuuston kokous, jossa ylin päättävä elimemme teki kauaskantoisia fiksuja päätöksiä; no eipä vaineskaan, päätti vain äänestyksen jälkeen määrärahasta, jolla jatketaan aktiivisesti Alastaron kuntakeskuksen näivettymistä ja alasajoa.

Saatiin myös merkittävä päätös julkisten asiakirjojen esilläolosta netissä ja kaupungin ilmoitustaululla, joka sijaitsee, yllätys yllätys, Kauppalankatu 3:ssa, joka on ollut aiemmin käytössä muun muassa kaupungintalona, alkoholin myyntipisteenä ja kusiputkana.

Toivoisi, että tietokoneistetulla nykytekniikalla voisi olla tarjolla loimaalaisten kannalta parempiakin paikkoja. No, eihän niitä ilmoituksia kukaan lue, joten samantekevää.

Edellisessä valtuuston kokouksessa 13.12.2021 oli yksi päätösasia, hallintosäännön muutokset. Valtuuston kokoukset ovat julkisia, mutta kuntalaisten kiinnostus niiden seuraamiseen on äärimmäisen vähäistä, vaikka se netin kautta olisi kotisohvalta varsin helppoakin ja luulisi edes äänestäjän valtuustoon valitsemansa luottamushenkilön edesottamuksia kiinnostuneena seuraavan, mutta, mutta; viime kokousta seurasi minun lisäkseni enimmillään 10 henkilöä. Kuinkahan monta euroa/seuraaja tämä tositv-tapahtuma mahtoi maksaa? Demokratia ei ole tietystikään ei ole eurossa mitattavissa, mutta lisää aktiivisuutta hyvät kuntalaiset.

Ei sinänsä ole valtuuston vika, että sen toiminta ei kuntalaisia kiinnosta, koska todelliset päätökset tehdään muualla, elämme Loimaalla 37 henkilön kumileimasindemokratiassa. Totta kai toimeenpanoelimellä ja viranhaltijoilla tulee olla selkeästi paljon valtaa, mutta ei yksinvaltaa.

Jottei tulisi väärää käsitystä, tämä ole yksin Loimaan tai Suomen muiden kuntien tai Suomen ongelma, vaan samanlainen tilanne on myös melkein kaikissa maailman noin 30–50:ssä suht. demokraattiseksi katsottavassa valtioissakin, joissa monessa niissäkin ikävä kyllä demokratiaa alasajetaan tai ainakin yritetään aikamoisella vauhdilla.

Asiasta kolmanteen: ”Kommunistista” Neuvostoliittoa kesti 70 vuotta, todellista demokratiaa on maailmassa ollut vain runsaat sata vuotta eli vain pitkän ihmisiän. Sen sijaan diktatuureja, yksinvaltiuksia, sotilasjunttia ja niin edelleen on ollut koko ihmiskunnan tunnetun historian ajan. Aikamme toistaa taas kerran varsin ikävästi historiaamme; emmekö ikinä opi mitään?

Olisi ollut tosi hieno juttu, jos tämä tietotekniikka, internet olisi mahdollistanut todellisen demokratian, mutta netti toikin esiin ihmisen alhaisimmat vietit vihan, kateuden, tahallisen väärinymmärryksen, panettelun, herjaamisen, rasismin, salaliittoteoriat ja niin edelleen…

Lopuksi lainaus ”kultaiselta nuoruusajalta” (poislukien lokakuu 1962):

Oppimisen Ylistyksestä (Brecht-Ojanen-Lappalainen):Opi perusasiat.
Se ei riitä, mutta opi ne.
Niille joiden aika on tullut.
Se ei koskaan ole liian myöhäistä.
Opi kaikki aakkoset.
Se ei riitä, mutta opi ne.
Älä anna sen harmittaa vaan ala jo.
Sinun täytyy tietää kaikki.

Hannes Mikkola
Vas.
Kojonperä