Halvan asuntolainan aika on kohta ohi

0
Lainaa myönnetään monenlaiseen elämäntilanteeseen, mutta pankki haluaa varmistua asiakkaan maksukyvystä. OP Lounais-Suomen pankinjohtaja Markku Rainio kannustaa varautumaan korkojen nousuun.

LOIMAA Asuntolainamarkkinoilla varaudutaan jo korkojen nousuun. Venäjän aloittaman Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus saattaa lykätä korkojen nousua, mutta nousua pidetään rahoituslaitoksissa hyvin todennäköisenä.

Lainanhakijan kannalta korkojen nousu tarkoittaa kalliimpaa rahoitusta muttei välttämättä kiristyviä lainaehtoja. OP Lounais-Suomi ja Liedon Säästöpankki suosittelevat asiakkaille korkosuojaa.

– Korkotuotteiden kysynnässä on nähtävissä selkeää kasvua. Viitekorkojen nousun myötä asiakkaat, jotka eivät vielä viime vuonna olleet kiinnostuneet korkosuojauksesta, ovat nyt pyytäneet meiltä tarjouksia lainojensa turvaamisesta koronnousun varalta, OP Lounais-Suomen pankinjohtaja Markku Rainio kertoo.

Liedon Säästöpankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Riikka Suominen vertaa korkosuojatuotteita vakuutuksiin, joilla ostetaan mielenrauhaa ja ennustettavuutta lainanhoitoon.

Suominen antaa esimerkin Säästöpankin tarjoamasta korkoputkesta.

– Korkoputkessa määritellään kokonaiskoron ala- ja yläraja 5–7 vuodelle. Korkoputki on mahdollista neuvotella aina uudestaan korkoputken päättyessä. Asiakkaan marginaalista riippuen asuntolainan kokonaiskorkolattia on tällä hetkellä noin 0,95 prosentissa ja -katto 2 prosentissa, kun korkoputki on viisi vuotta.

Korkosuojatuotteita tarjotaan samaan tapaan, vaikka viitekorot nousevat. Tuotteiden hinnoittelu on se, mikä muuttuu.

Maksullisten korkosuojatuotteiden vaihtoehto on pahan päivän varalle säästäminen, mikä kannattaa aloittaa jo tänään.

Ensiasunnon ostajalle myönnetään lain mukaan enintään 95 prosenttia lainaa asunnon arvosta. Muilla asiakkailla omarahoituksen osuus on 15 prosenttia.

Asiakkaalla täytyy olla säännölliset tulot, jotta pankki lähtee hankkeeseen mukaan.

– Sitä kautta määrittyy takaisinmaksukyky. Tiedämme, että esimerkiksi hoitoalalla tehdään paljon ketjutettuja pätkätöitä. Myös yrittäjien tulot ovat usein epäsäännölliset. Muita luonnollisia syitä, joiden vuoksi tulot ovat hetkellisesti pienemmät, ovat esimerkiksi perhevapaat. Siksi huomioimme pidemmän aikavälin tulokertymän, Rainio kertoo.

Laina myönnetään vakuuksia vastaan. Lainoitettavan kohteen vakuusarvo on enintään 70 prosenttia asunnon käyvästä arvosta. Jos käypä arvo on alhainen, asunto on heikkokuntoinen tai sen sijainti ei ole houkutteleva, vakuusarvo voi olla pyöreä nolla.

– Meillä ei ole mitään linjauksia tai kuntakohtaisia listoja siitä, että tietyt kylät olisivat tällaisia alueita. Arvioimme tilannetta tapauskohtaisesti, Suominen painottaa.

– Jos asiakkaalla on erinomainen maksukyky, pankki voi olla valmis ottamaan vakuuden osalta riskiä, sillä luotonmyöntö perustuu aina ensisijaisesti maksukykyyn, hän lisää.

Alkuvuoden asuntorahoitusneuvottelut Liedon Säästöpankissa vastaavat määrältään edellisvuosien vastaavaa aikaa.

– Rakennuslainoja haetaan todella paljon. Niiden määrä on ollut selkeässä kasvussa viime vuonna ja alkuvuonna. Mielestäni ei ole nähtävissä, että rakennuspäätöksiä lykättäisiin kustannusten kasvun vuoksi. Lainatarve on aiempaa korkeampi, mutta omakotitaloasuminen kiinnostaa, Suominen kertoo.

OP Lounais-Suomen Rainio pitää alkuvuotta vilkkaana. Rahoitushankkeita on ollut noin neljänneksen enemmän viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Arvelen, että koronan mukanaan tuoma tulppa on purkautunut.

Rainio ja Suominen kertovat, että vanhan asunnon ostamiseen haetaan tyypillisesti 100 000–200 000 euron lainaa, uudisrakentamiseen enemmän. Takaisinmaksuajat ovat melko pitkiä, 20–25 vuotta.