Helmikuu oli ennätyksellisen sateinen

0
Lunta riitti helmikuussa Loimaallakin.

SÄÄ Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maan etelä- ja itäosassa satoi helmikuussa poikkeuksellisen paljon, paikoin jopa ennätyksellisen paljon. Muuallakin maassa sadekertymät olivat enimmäkseen tavanomaista suurempia tai harvinaisen suuria.

Alustavien tietojen mukaan helmikuun suurin sademäärä, 134,8 millimetriä, mitattiin Virolahdella Koivuniemen havaintoasemalla. Kyseessä on uusi helmikuun kuukausisademääräennätys Suomessa. Edellinen ennätys, 131,6 millimetriä, oli vuodelta 2016 Kouvolan Anjalan havaintoasemalta.

Helmikuun suurin vuorokauden sadekertymä mitattiin Siuntiossa Sjundbyn havaintoasemalla kuun 21. päivänä. Se oli 35,6 millimetriä.

Lunta oli kuukauden päättyessä maan länsiosassa yleisesti noin 20–60 senttimetriä, maan itä- ja pohjoisosassa noin 50–110 senttimetriä. Varsinkin maan itäosassa lunta oli harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

HELMIKUUN keskilämpötila oli suuressa osassa maata 1–3 astetta tavanomaista korkeampi. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston vajaasta +1 asteesta Käsivarren Lapin noin -13 asteeseen.

Kuukauden ylin lämpötila, +7,1 astetta, mitattiin 28. päivä Pyhäjärvellä Ojakylän havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -34,9 astetta, mitattiin Enontekiön lentoasemalla helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Auringonpaistetunteja oli yleisesti tavanomaista vähemmän. Myrskypäiviä oli helmikuun aikana viisi.