Käynnistyykö Loimaalla lainkaan uutta rivitalotyömaata tänä vuonna?

0
KSJ-Tuotteen rakennusyrittäjä Kimmo Jaanu on mukana Jani Laaksosen Nahinlahden rivitalotyömaan sisätilojen viimeistelytöissä. Alkuviikosta hän asensi jalkalistoja. Erilaisiin sisäremontteihin keskittyvä Jaanu arvioi tulevaa työtilannettaan kohtuulliseksi.

LOIMAA Rakennuspalvelu Jani Laaksosen Nahinlahden asuinalueelle rakentama rivitalo valmistuu lähiaikoina. Rivitalon sisätiloissa tehdään parhaillaan viimeisiä sisustustöitä. Tulevan kesän aikana rakennetaan vielä tontin viheralue ja maalataan rivitalon julkisivu.

Kyse on jo yrityksen neljännestä rivitalosta, jonka se on alueelle rakentanut – ja myös viimeisestä.

– Tämä alue on nyt minun puolestani tässä, yrittäjä Jani Laaksonen summaa työn lomassa samalla kun hän avustaa asunnon lattiamateriaalin asentamisessa.

Valmistuvan rivitalon neljästä asunnosta on tähän mennessä myyty kolme, mihin Laaksonen vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Se on ihan jees juu.

TOISTAISEKSI on avoinna se, mihin projektiin Laaksonen ryhtyy seuraavaksi. Hän jatkaisi mielellään rivitalorakentamista Loimaalle, mutta epävarmuutta on muun muassa uusien asuntojen kysynnästä ja sopivasta rakennuspaikasta.

Laaksonen on jo pitkään odottanut, että kaupungin kaavoittama uusi rivitaloalue Kartanomäen palvelukeskuksen vieressä avattaisiin myyntiin. Alueelle on kaavoitettu neljä rivitalotonttia, joihin voi rakentaa yhteensä yhdeksän rivitaloa.

Loimaan kaupungin tekninen johtaja Antti Korte kertoo, että alueen hinnoittelu valmistellaan elinympäristölautakuntaan tämän kevään aikana ja kaupungilla on valmius luovuttaa tontteja vielä tämän vuoden puolella.

– Kunnallisteknisiä töitä joudutaan alueella tekemään jonkun verran, muun muassa vesijohtoa joudutaan siirtämään, mutta ne ehditään kyllä tekemään ennen kuin mahdollinen rakentaminen käynnistyy.

Loimaan kaupunki on alustavasti varannut taloussuunnitelmassaan rahaa Nahinlahden alueen kunnallisteknisiin töihin vasta ensi vuodelle. Huolimatta tästä Korte ei pidä mahdottomana sitä, etteikö joku tonteista voisi käynnistyä vielä tämän vuoden puolella.

Hänen mukaansa tonttien luovutustapaa voidaan tarvittaessa miettiä.

– Tämä riippuu osaltaan siitä, kuinka paljon kiinnostusta alue herättää.

Laaksonen toteaa kevään olevan jo pitkällä, eikä häntä houkuta aloittaa rivitalotyömaata syksyllä. Hän kertoo tiedustelleensa muitakin rivitalotontteja ja esimerkiksi Moisionpellolla olisi vielä vapaita rivitalotontteja, jotka voisivat periaatteessa kiinnostaa.

– Tilanne on avoinna.

RAKENNUSTOIMISTO Teuvo Kauppi oy:n Hulmille suunnittelemat kuusi pienomakotitaloa ovat olleet ennakkomyynnissä noin vuoden päivät.

Yrittäjä Teuvo Kauppi kertoo, että pari mahdollista ostajaa on ilmaantunut ja hän toivoo, että ostopäätös syntyisi lähiaikoina. Hän on selvittänyt rahoituskuvioita ja arvioi, että yksi varma ostaja voi riittää siihen, että rakennustyöt alueella voidaan aloittaa.

– Urakoitsijoiden tilanne on siinä tietenkin vielä katsottava.

Alun perin kohteeseen on suunniteltu kolme pienempää ja kolme isompaa pientaloa, mutta Kauppi totesi jo ennakkomyynnin alkaessa, että talojen suunnittelussa huomioidaan ostajien mieltymykset (LL 13.3.2021).

AIEMPINA VUOSINA Loimaalle rivitaloja rakentaneen Loimaan PT-Rakennuksen Petri Tattinen ei osaa toistaiseksi sanoa, aloittaako hän uudiskohdetta Loimaalla tänä vuonna. Tähän saakka töitä on riittänyt muun muassa erilaisissa remonttihommissa.

Tattinen on aiemmin varannut yhden rivitalotontin Moisionpellolta, jonne hän on suunnitellut kahden paritalon rakentamista. Lisäksi hän on varannut omakotitalon tontin Nahinlahden asuinalueelta.

Tattisen mukaan rakentajat harkitsevat tarkkaan uudiskohteiden aloittamista, koska rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet eikä kustannusten nousua kuitenkaan pysty viemään kunnolla hintoihin Loimaalla. Hän pitää niin ikään jarruttavan tekijänä puheita korkojen noususta.

Hän arvioi myös, että Venäjän ja Ukrainan välinen sota tulee vaikeuttamaan puutavaran ja muidenkin rakennustuotteiden saatavuutta sekä vaikuttamaan hintoihin.

– Molemmista maista tulee tarvikkeita Suomeen.