KOLUMNI Intuitiolla on asiaa

0

Me ihmiset olemme taipuvaisia pessimismiin ja negatiivisuuteen. Ajatuksemme kiertyvät lähes väistämättä ikävien asioiden ympärille, kuten sairauksien, hankalien parisuhteiden, vaikeiden työasioiden, maailman tilanteen ja niin edelleen. Nämä kaikki yhdessä muodostavat noidankehän, joka alkaa ruokkia itse itseään. Alamme ikään kuin elää niiden kautta, ja niistä tulee elämämme sisältö.
Kun ajatukset ovat kiertäneet kielteistä kehää tarpeeksi kauan, yhteys omaan itseemme katoaa. Emme enää kuule, olisiko minulla jotain muutakin sanottavaa itselle ja toisille. Enkö ehkä olekaan se pelkkä sairauteni? Voisiko hankalalle parisuhteelle tehdä jotain muutakin kuin valittaa siitä ystävälle? Löytyisikö vaikeaan työasiaan jokin uudenlainen ratkaisu?
Intuitiotutkija ja tietokirjailija Asta Raami sanoo, että opettelemalla hyödyntämään intuitiotamme kykenemme parantamaan hyvinvointiamme (Yle 21.12.2020). Se vaatii pään sisällä kuuluvan pulputuksen katkaisemista, sillä intuitio on oman itsensä kuuntelemista. Ei negatiivisten ajatusten.
Raamin mukaan se ei vaadi mitään pitkäkestoista, jalat ristissä tapahtuvaa meditaatioistuntoa, vaan mielensä voi hiljentää myös fyysisen tekemisen avulla menemällä esimerkiksi luontoon, kalastelemaan tai vaikka vaan kävelylle.
Hän on tutkimuksissaan havainnut, että pään sisäisen pulputuksen lakattua alkaa syntyä uusia oivalluksia. Raamin haastattelemat keksijänerot ja parantajat ovat sanoneet, että mitä suurempia keksintöjä ja oivalluksia he ovat kehittäneet, sitä enemmän heidän on pitänyt päästää omasta älyllisestä ajattelustaan irti. Hiljentää oma mielensä, jotta tilalle kykenee tulemaan uutta. Intuition suurin haaste onkin Raamin mukaan uskallus luottaa siihen. Vaatii myös rohkeutta haastaa vanhoja uskomuksiaan (Seura 31.7.2020).
Usein meidän ihmisten ongelmana onkin rohkeuden puute. Se näkyy haluna pitäytyä vanhoissa tavoissamme ja ajattelumaailmassamme. On helpompaa jatkaa saman kehän jauhamista kuin ruveta kyseenalaistamaan sitä. Silti se kannattaisi, sillä Asta Raamin mukaan itsensä kuunteleminen ja intuitioon tutustuminen tuottaa meille tasapainoa, inspiraatiota ja onnellisuutta. Sillä tavalla kykenemme avautumaan maailmalle, joka on paljon muutakin kuin se meidän niin pieneksi supistunut elinpiirimme ja todellisuutemme.
Rohkeasti epämukavuusalueelle menemällä löydämme uusia näkökulmia ja samalla alkaa tipahdella ratkaisuja. Mitä enemmän alamme luottaa intuitioomme, sitä vahvemmin kykenemme johtamaan itseämme. Muiden mielipiteet eivät yhtäkkiä olekaan enää niin merkityksellisiä, kun apu löytyy omasta viisaudesta. Näin meistä voi jokainen johtaa itsensä muutosten ja ongelmiensa yli.

Sari Holappa