Laaja etätyösuositus loppuu, maskit pysyvät

0
Laaja etätyösuositus poistuu, mutta terveysturvallisuudesta tulee edelleen huolehtia.

VARSINAIS-SUOMI Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautireksiterin tiedoissa on viime päivinä ollut puutteita, mutta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oman tilaston mukaan ilmaantuvuus on korkea: noin 1400 tapausta 100000 henkilöä kohden kahden viikon aikana.

– Omikron 2:n osuus kaikista tapauksista on nyt noin 30 prosenttia. Omikron 1 on yhä valtavirus. Omikron 2:n lisääntyminen voi vaikuttaa pandemia-aaltoa pidentävästi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Noin 49 prosenttia kaikista viime päivinä tutkituista näytteistä on positiivisia. Se on uusi ennätys.

Myös sairaalakuormitus on yhä kova. Varsinais-Suomen sairaaloissa oli maaliskuun 1. päivän aamuna 30 potilasta vuodeosastoilla ja muutama teho-osastoilla. Näistä potilaista 15:llä korona on lisälöydös ensisijaisen sairaalahoidon tarpeen ollessa jokin muu. Perusterveydenhuollossa on 23 koronapotilasta.

Samaan aikaan rokotustahti on hidastunut merkittävästi. Helmikuun viimeisellä viikolla maakunnassa annettiin vajaat 3500 annosta.

– Rokote antaa parhaan suojan vakavaa tautia vastaan. Suosittelen, että kaikki, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotusta tai tehosteannosta, kävisivät ottamassa sen, Marttila korostaa.

LAAJA etätyösuositus on päättynyt valtakunnallisesti, ja se voidaan purkaa myös Varsinais-Suomessa tästä päivästä lähtien. Työpaikoille suositellaan kuitenkin työpaikkakohtaisesti sopivien hybridimallien käyttöä työyhteisöjen oman toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Kasvomaskia on muutenkin hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski saattaa olla suuri.

– Jokaisen asukkaan tulisi ottaa vastuuta siitä, ettei tilanne vaikeutuisi. Vaikka olemme kaikki hyvin kyllästyneitä koronaan, epidemia elää vielä vahvasti yhteiskunnassamme. On tärkeää, että ihmiset yhä käyttävät maskia, pitävät etäisyyttä, huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja jos sairastuvat, pysyvät kotona. Valitettavasti epidemia ei ole ohi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Mikäli koronatilanne ei ole vaikeutunut 15. maaliskuuta pidettävään kokoukseen mennessä, maskisuositusta voidaan ehkä keventää esimerkiksi alkaen 5. luokkalaisista ylöspäin.