Loimaalla runsaasti lieväoireisia sairastumisia – koronapäivystyksen tarve arvioidaan

0

LOIMAAN terveydenhuollon tietoon tulee tällä hetkellä karkeasti arvioiden 10–20 koronatartuntaa päivässä. Valtaosa tietoon tulevista tartunnan saaneista on työikäisiä ja selviää sairastumisesta lievin oirein. Sairastumista ei enää kuulu ilmoittaa terveydenhuoltoon, joten luvut eivät anna kokonaiskuvaa Loimaan koronatilanteesta samalla tavalla kuin ennen.

– Viikko on nyt menty niin, että sairastuneita ei enää eristetä eikä kontaktoida, kaupungin tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo.

Tämä on muuttanut jäljitystiimin eli koronapäivystyksen työn luonnetta. Tiimiä työllistävät nyt eniten sairastuneet, jotka tarvitsevat sairaustodistuksen työnantajaa ja Kelan tartuntapäivärahaa varten.

– Koska todistusasioilla ei ole samanlainen kiire kuin sairastuneiden eristämisessä ja kontaktoinnissa aiemmin oli, koronatilanteen vuoksi perustetun jäljitystiimin ilta- ja sunnuntaipäivystyksen tarve varmaankin mietitään lähiviikkoina, Heikkinen arvelee.

Hänen mukaansa terveydenhuoltoon yhteydessä olevien työikäisten suhtautuminen koronaan on muutenkin arkipäiväistynyt ja rauhoittunut. Tieto siitä, että viruksen omikronmuunnoksen aiheuttamat oireet ovat useimmille lieviä, on tavoittanut ihmiset hyvin.

Silti on hyvä muistaa, että vakaviakin sairastumisia edelleen ilmenee varsinkin riskiryhmissä. Turvavälit, käsidesi ja kasvomaskit ovat yhä parhaat keinot vältellä virusta.