Loimaan Vesi odotetusti nollan tuntumaan – kaupungin liikelaitokselta ottama laina pieneni tuntuvasti

0
Uuden keskusjätevedenpuhdistamon liitoskohta oli vielä auki tiistaiaamuna 7.4. 2015. Nyt puhdistamosta puhuttaessa voidaan jo jättää luonnehdinta uusi pois. 12,5 miljoonaa maksanut laitos on ehtinyt huoltokorjauksia vaativaan ikään. Kuva: LL-arkisto, Pasi Salo

LOIMAA Vuosi 2021 oli Loimaan Vesi -liikelaitokselle osapuilleen budjetoidun kaltainen. Alijäämää kertyi 18000 euroa, kun talousarviossa tähdättiin hiukan nollan paremmalle puolelle.

Loimaan Veden johtaja Kimmo Virta arvioi, että vuosi meni suunnitellusti. Tulot alittivat ja menot ylittivät budjetoidun, mutta poikkeamat olivat pieniä. Tilinpäätöksessä näkyy kuitenkin muun muassa sähkön hinnan kallistuminen.

Loimaan Veden viime vuoden mittavimmat investointikohteet olivat toimisto- varastorakennuksen rakentaminen sekä Myrskylinnan alueen vesijohdon ja jätevesiviemärin saneeraus. Molemmat hankkeet jatkuvat tänä vuonna.

– Toimisto- ja varastorakennukseen varatuista investointirahoista puolisen miljoonaa siirtyi tälle vuodelle. Kun tämä siirtymä varmistui, otimme ohjelmaan Sulajoen vedenottamon tekniikkaremontin. Se maksoi noin 200000 euroa. Sulajoen vedenottamo on Loimaan ykkösvedenottamo, Virta sanoo.

KAIKEN KAIKKIAAN Loimaan Veden talous lepää vahvalla pohjalla. Kun viime vuonna toteutunut alijäämä ynnätään edellisten tilikausien ylijäämiin, niitä on yhteensä 8,8 miljoonaa euroa. Vesiliikelaitoksen vaikutus Loimaan kaupungin talouteen onkin jo vuosia ollut kokonaistulosta parantava.

Kaupungin vesiliikelaitokselta ottama laina pieneni viime vuonna melkein miljoonalla.

– Tämä johtuu siitä, että toimisto- ja varastorakennuksen rakentamiseen käytettiin kaupungin kassassa ollutta rahaa, Virta kertoo.

Loimaan Veden saamiset kaupungilta olivat tilikauden lopussa vajaat neljä miljoonaa euroa.

LOIMAAN VESI on tehnyt viime vuosina vesitaksoihin pääsääntöisesti inflaatiota vastaavat tarkistukset vuosittain. Loimaan Veden johtaja ennakoi, että myös ensi vuodeksi taksoja tarkistetaan, sillä lähivuosille riittää korjaus- ja investointitarpeita.

Keväällä 2015 valmistunut keskusjätevedenpuhdistamo on ehtinyt siihen ikään, että se kaipaa jo huoltokorjauksia.

– Puhdistamo on kovassa käytössä joka päivä, Kimmo Virta muistuttaa.

Vesiliikelaitoksen lähivuosien ohjelmassa on myös iso vesimittarien vaihtourakka, kun nykyiset mittarit korvataan etäluettavilla.

– Vesi- ja jätevesimaksujen tulevien hinnankorotusten suuruutta on tässä maailmantilanteessa mahdoton arvioida. Pitää katsoa syksyllä, millaiseksi tilanne on kehittynyt, Loimaan Veden johtaja mietiskelee.