Maaret Laaksolle

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Maaret Laakso pohtii mielipidekirjoituksessaan Yleisen työttömyyskassa YTK:n, YTK-Yhdistyksen ja ammattiliittojen eroja. (Loimaan Lehti 22.3.) Aivan oikein hän muistuttaa, että YTK-kassa ja yhdistys ovat eri asioita kuin ammattiliitto.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n syntymä vuonna 1992 tarkoitti sitä, että työttömyyskassan jäsenyys mahdollisti ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja kassaan sai kuulua kuka tahansa eikä vain tietyn ammatin osaaja. Ennen tätä moni oli jäänyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle.

YTK vakuuttaa tänä päivänä yli puoli miljoonaa suomalaista, eli joka neljännen palkansaajan ja mahdollistaa siten sen, että kaikki halukkaat voivat vakuuttaa ansiotulonsa ilman ammattiin liittyviä rajauksia.

Vuonna 2005 YTK:n kassajäsenet perustivat YTK-Yhdistyksen tuottamaan lisäturvaa kassan jäsenille. Kyse oli tällöinkin yksilön turvasta muuttuvassa työelämässä, ei edunvalvonnasta. Vuonna 2005 alkanut palvelu on viime vuonna laajentunut Lakikaveriksi – työelämän pulmatilanteissa monella henkilökohtaisella tavalla auttavaksi lakipalveluksi.

Lakikaverin kautta jäsen saa tietoa ja ohjausta, ympäri Suomea juristin selvittämään työsuhteeseen liittyvää asiaa sekä riitatilanteissa apua oikeusturvavakuutuksesta vakuutusehtojen mukaisesti. Suurin osa lähes kymmenestätuhannesta vuosittaisesta soittajasta saa tarvitsemansa avun jo puhelinkeskustelun perusteella.

Jos puhelinneuvonta ei riitä, voi jäsen saada yhdistyksen kautta juristin hoitamaan asian selvittämisestä.
Riitatilanteissa selvitämme yhdessä jäsenen kanssa mahdollisen oikeudenkäynnin riskit. Yhdistyksen jäsenellä yhdistyksen kautta oleva oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja vakuutusehtojen mukaisesti.

YTK-Yhdistys ei ole ammattiliitto eikä sen tavoitteena ole edunvalvonnan hoitaminen työmarkkinapöydissä. YTK-kassan ja yhdistyksen yhteisenä tavoitteena on antaa yksilölle paremmat eväät työelämässä onnistumiseen – edullisesti.

Hurjasti vuosien mittaan kasvanut jäsenjoukkomme todistaa, että tässä omassa tavoitteessaan YTK on onnistunut erinomaisesti.

Auli Hänninen
Toimitusjohtaja
Yleinen työttömyyskassa YTK
Ilona Kangas
Toiminnanjohtaja
YTK-Yhdistys