Matalakin lumivalli estää suoran pääsyn postilaatikolle

0
Vaikka lunta onkin saatu tänä talvena ennätysmäärät, kertoo postinjakaja Jouko Kojo jääneensä ainoastaan kerran peltoaukealla kiinni. Postin ohjeistus onkin, ettei mahdottomiin paikkoihin lähdetä yrittämään.

LOIMAAN SEUTU Kulunut talvi on ollut poikkeuksellisen sateinen Etelä-Suomea myöten. Etenkin helmikuussa lunta on tullut ennätyksellisen paljon (LL 3.3.) . Tämä on näkynyt myös lehdenjakajien työmaalla.

Lounais-Suomen Tietojakelun Loimaan alueen jakeluesimiehen Minna Prihtin mukaan pahimpina myräkkäöinä tie saattaa olla poikki monestakin paikkaa. Hän sanookin, että runsas lumentulo aiheuttaa sekä ylimääräistä työtä että harmia. Postilaatikoiden edessä olevat lumikinokset johtavat siihen, että jakaja joutuu nousemaan autosta kerta toisensa jälkeen.

– Kun yhdellä kierroksella on satoja pysähdyksiä, loppulenkistä ollaan äkkiä tunnin verran myöhässä, Prihti kertoo mutta vakuuttaa, ettei kenenkään tarvitse sentään sen vuoksi nousta keskellä yötä kolaamaan. Tarvittaessa lehdenjakelua siirretään aamupäiväksi.

Vaikka jakajilla onkin vakiovarusteena autoissaan lapio ja renkaiden alle laitettavat liukuesteet, tuiskuöinä nekään eivät aina auta.

– Viimeisimmän myräkän aikana jouduimme pyytämään pari kolme kertaa hinausauton, minkä tulo kestää yleensä noin tunnin.

Postia jakavalle Jouko Kojolle ovat korkeat auravallit tulleet tänä talvena tutuiksi. Hän kuitenkin kiittelee ihmisten pitävän postilaatikoiden edustan suurimmaksi osaksi puhtaina.

– Jos on ollut kova lumipyry yöllä, niin yleensä viimeistään seuraavana päivänä on jo putsattu.

Toisaalta postinjakajan kannalta ei ole väliä, onko lunta metri tai 30 senttiä, jos laatikon eteen on jäänyt valli.

– Siinä joutuu joka tapauksessa nousemaan ulos autosta, koska laatikon viereen ei pääse.

Runsasluminen talvi ei ole kuitenkaan vaikuttanut Postin jakeluaikatauluihin, vaan Kojon mukaan ne ovat pitäneet melko hyvin. Saman vahvistaa Loimaan Postin tuotantovastaava Matti Sauranen.

– Mitään normaalista poikkeavaa piikkiä ei ole nähtävissä. Hinausautoon on jouduttu turvautumaan tänä talvena noin kymmenkunta kertaa ja ehkä saman verran on saatu apuja asiakkailta, hän laskeskelee ja lähettää kiitoksensa niille, jotka ovat rientäneet auliisti hätiin.

Toisaalta Postilla on myös ohjeena, ettei mahdottomiin paikkoihin ajeta.

– Jos kohde näyttää liian vaikealta, jaamme postin sinne seuraavana päivänä, Kojo toteaa.

Lumen lisäksi jakajia kiusaa usein peilijää, joka on Saurasen mukaan monesti vielä pahempi ja venyttää ikävästi jakajien työpäivää. Minna Prihti muistuttaakin asiakkaita, että postilaatikon edustan lisäksi olisi hyvä hiekoittaa tulo- ja lähtöväylät.

– On aivan eri mennä laatikolle kävellen kuin autolla. Jokainen voi itse kokeilla tämän.