Ministeri Saarikko: Jokainen pelto pitäisi Suomessa tulla viljellyksi

0
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko vihki Myllykylän Lähteentuvan uuden sisävessan käyttöön. Saarikko perheineen viettää viikonloput Oripäässä. Vieressä kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Saarelainen, jonka mukaan remontin lopputulos näyttää nykyaikaiselta.

ORIPÄÄ – Monenlaista olen politiikan hommissa päässyt tekemään, mutta vessaa en ole koskaan vihkinyt. Sanoinkin Marille (Saarelainen), että laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen ja saavun paikalle, koska näin historiallista mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä, Annika Saarikko nauroi saksiessaan nauhaa katki.

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri saikin kunnian vihkiä käyttöön Oripään Myllykylän Lähteentuvan uuden sisävessan, joka valmistui kylätalon remontin yhteydessä.

Saarikko muistutti, että Suomen voima on juuri kyläyhdistyksissä, talkootyössä, vapaaehtoisuudessa ja yhteisvastuussa, jota kyläläiset toteuttavat.

MINISTERI totesi, että kotimaisen ruoantuotannon varmistaminen on uudessa maailmantilanteessa tärkeää.

– Energiassa on nyt Putinin hinnat. Se heijastuu myös ruuan hintoihin ja moneen muuhun. Energian hintojen nousu kurittaa suomalaista maataloutta nyt kovasti. Siksi meidän kiireisin päätös oli maataloudelle osoitettava 300 miljoonan tuki suoraan tiloille.

Ruoan arvonlisäveron alentamisen lisäksi odotuksia on bensaveron laskuun ja yleiseen ansiotuloveron kevennykseen.

– Se on tasapainoilua sen välillä, että valtion kassaan myös kertyy rahaa, jotta meillä on varaa rahoittaa palveluita, mutta en ole sulkenut mitään keinoa nyt pois, koska tilanne on niin epävarma ja sumuisa.

Kun Ukrainan ja Venäjän viljantuotanto on todennäköisesti pysähdyksissä, on maailmassa riski nälänhädälle. Siksi vahvaa merkitystä on myös Loimaan seudulla, jota on perinteisesti pidetty hyvänä viljelysalueena.

– Jokainen pelto pitäisi Suomessa tulla viljellyksi. En myöskään väheksy elintarviketeollisuutta, joka on tärkeä kaikkineen. Ruokaketjun jokainen osa tarvitaan, ja myös kaupan pitää tunnistaa vastuunsa.

LÄHTEENTUVAN remontti valmistui hankerahoituksin. Suurimman avustuksen takana on Jokivarsikumppanien Uusia virkistysmahdollisuuksia kylille -leader-rahoitus, joita kyläyhdistys saa kaksi rinnakkain yhteensä yli 10 000 euroa. Remonttiapua myönsivät myös Lions Club Oripää (2 500 euroa) ja Oripään maatalousnaiset (2 000 euroa).

Remonttihommat alkoivat jo viime kesänä, kun jätevesijärjestelmä uusittiin ja maahan kaivettiin umpisäiliöt. Aiemmin Lähteentuvalla oli vain kuivakäymälä. Uudelle sisävessalle lohkaistiin tila miesten pukuhuoneesta.

– Sisävessa lisää selkeästi käyttömukavuutta ennen kaikkea talviaikaan, koska paikkaa vuokrataan ja käytetään ympäri vuoden, Myllykylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Saarelainen sanoi.

Lisäksi remontissa maalattiin pukuhuoneiden katot ja uusittiin penkit sekä vaihdettiin saunan sisustus ja valaistus ledeiksi. Myös lauteet uusittiin ja kiuas huollettiin. Tuvan puolella maalattiin katto ja uusittiin keittiökalusteet.

Remontti tehtiin sähkö- ja putkityöt pois lukien talkoin. Saarelaisen mukaan yhteishengen puute ei ole ongelma.

– Kylällä on monenlaista osaajaa, yksin ei tarvitse tehdä.