Traktorin ketjuja viimeistelevä ukrainalainen Dmytro Lytvynovych aloitti nuorempana kettinkiseppänä Nordic Tractionin Hirvikosken tehtaalla viime viikolla. Lytvynovych on kotoisin Keski-Ukrainassa sijaitsevasta Umanin kaupungista, joka sijaitsee noin 200 kilometriä Kiovasta etelään. Hän on asunut Suomessa kymmenen vuotta ja hänellä on täällä vaimo ja poika, joka on syntynyt Suomessa.

LOIMAA/HIRVIKOSKI Työkoneiden liukuestekettinkejä Hirvikoskella valmistava Nordic Traction oy on keskeyttänyt toistaiseksi tuotteidensa viennin Venäjän markkinoille. Päätös kypsyi yhtiössä joitakin päiviä sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

– Venäjän maariski on nyt toteutunut, yhtiön toimitusjohtaja Tero Järvinen summaa.

Syyt Nordic Tractionin vetäytymiselle Venäjän markkinoilta ovat paitsi taloudellisia, myös periaatteellisia. Järvinen sanoo heidän yhtyneen monien muiden suomalaisfirmojen tavoin Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastaiseen rintamaan.

– Se mitä Putinin hallinto tekee, on järkyttävää.

Venäjän toimitusten keskeyttäminen koskee myös konsernin Skotlannin tehdasta, jossa valmistetaan metsäkoneiden teloja.

TOIMITUSJOHTAJA pitää selvänä, että yhtiölle jää saatavia ja sille koituu taloudellisia tappioita Venäjän markkinoilta, mutta niistä selvitään. Loimaan tehtaan tuotannosta 10–15 prosenttia on myyty Venäjän markkinoille. Koko konsernin tasolla Venäjän osuus on ollut vajaat 20 prosenttia.

– Kyllä se on ollut merkittävä osuus.

Jos tilanteesta haluaa etsiä jotain hyvää, niin Loimaan tehtaan talvisesonki on joka tapauksessa lopuillaan tämän vuoden osalta.

Nordic Traction on hoitanut Venäjän markkinoita Pietarissa sijaitsevan tytäryhtiönsä kautta. Kyse on tyypillisestä myyntiyhtiöstä, jolla ei ole omaa tuotantoa. Tytäryhtiöllä on edelleen tuotteita varastossa Venäjällä, ja niitä pyritään yhä myymään.

– Olemme siirtyneet euro-hinnastoon ja sataprosenttiseen etumaksuun.

Järvinen on ollut yhtiön venäläisiin asiakkaisiin yhteydessä viime päivinä ja hän sanoo myös niiden tuominneen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan.

– Tämä on kova isku myös sikäläiselle metsäteollisuudelle, hän huomauttaa ja arvioi, että ratkaisun avaimet ovat viime kädessä Venäjän kansalla siinä, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

YHTIÖ on saanut hiljattain valmiiksi vajaan 500 neliön suuruisen tuotantotilojen laajennuksen Loimaan tehtaalla. Investoinnilla on tähdätty ennen kaikkea Pohjois-Amerikan markkinoille. Konserni on perustanut tytäryhtiön USA:han viime vuonna ja Kanadaan vuotta aiemmin vuonna 2020 (LL 5.8.2021).

Tehdaslaajennuksen voi luonnehtia valmistuneen kreivin aikaan, sillä Järvisen mukaan yhtiö pystyy nyt entisestään nopeuttamaan kasvuaan Pohjois-Amerikan markkinoilla, kun Venäjän vienti on tyrehtynyt. Hän pitää konsernin etuna yleisesti sitä, että se toimii globaalisti vieden tuotteitaan noin 30 maahan.

Oma kysymyksensä on se, mitä seurauksia Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on laajemmin länsimaiden talouteen.

– Uskon, että länsimaat kokevat myös taloudellisen iskun, mutta se ei vaikuta meidän strategisiin suunnitelmiimme.

Järvinen arvioi, ettei pelkästään idänkaupan tyrehtymisellä ole vielä henkilöstövaikutuksia Loimaan tehtaalle, mutta tilanne voi muuttua, jos länteen iskee laajempi taloudellinen taantuma.

NORDIC TRACTIONILLA, joka on tunnettu aiemmin esimerkiksi Ofana ja Ovakona, on pitkät vuosikymmenten mittaiset perinteet idänkaupasta.

– Itse asiassa koko Venäjän kauppa on lähtenyt alkuun sotakorvauksista 1950-luvulla, Järvinen muistuttaa viitaten uittokettinkeihin, joita Loimaalla alettiin valmistaa ja toimittaa Neuvostoliittoon.

Yhtiön idänsuhteiden matkaan on mahtunut aiemminkin kuoppia, joista yksi suurimmista ellei suurin oli Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa.

– Esimerkiksi vuonna 2014, kun Putin lähti Ukrainan Krimille, silloinkin ruplan kurssi heikkeni ja myynti Venäjälle hiljeni paljon. Silloin Venäjän markkinoilla oli hiljaista noin puoli vuotta.

Järvinen katsookin tämänhetkistä tilannetta pidemmällä perspektiivillä ja sanoo, etteivät he ole jättäneet lopullisesti Venäjän markkinoita.