Omikron 2-variantti nyt valtavirus Varsinais-Suomessa

0
Omikron 5 -virusvariantti on nyt valtavirus Varsinais-Suomessa. Kotitestien tulokset eivät näy tilastoissa, mutta virallisiin testeihin hakeutuneiden testeistä 59 prosenttia on positiivisia.

KORONA Koronatartuntojen ilmaantuvuus nousee Varsinais-Suomessa ja pian ollaan ennätyslukemissa. Omikron 2-variantti on saavuttanut valtaviruksen aseman maakunnassa, sairaanhoitopiirin koronaryhmä tiedottaa.

Tällä hetkellä ilmaantuvuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lukujen mukaan 1420 tapausta edeltävien kahden viikon aikana 100 000 henkilöä kohden, mutta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oman tilaston mukaan noin 1680. Varsinkin 60-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäryhmissä koronatartunnat ovat selvästi lisääntyneet.

Näytteitä otetaan paljon, Turun yliopistollisen keskussairaalan laboratorio tutkii yli viisituhatta näytettä viikossa. Positiivisuusprosentti on 59.

Omikron 2-variantti on saavuttanut valtaviruksen aseman ja sitä todetaan nyt yli puolessa positiivisista näytteistä. Joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa olla 30 prosenttia tartuttavampi kuin omikron 1-variantti. Jos on sairastanut omikron 1:n, niin voi myös sairastua kakkosvarianttiin, mutta se ei ole toistaiseksi näyttänyt olevan mitenkään yleistä.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti keventää maskisuositusta 5.- ja 6.-luokkalaisille, koska näissä ikäluokissa kuten lapsilla ja nuorilla yleensäkin, tartunnat ovat vähentyneet. Maskisuositus loppuu heillä 15.3. alkaen. Sitä vanhemmille opiskelijoille suositellaan vielä maskia.