Oripään uusi sosiaalijohtaja kirjoittaa romaania vapaa-ajallaan

0
Sosiaalijohtaja Riikka Jokela kiittää vastaanottoa Oripään kunnassa ihanan lämpimäksi. – Täällä on ollut tosi mukava aloittaa työt.

ORIPÄÄ Viime viikolla Oripään kunnan uutena sosiaalijohtajana aloittanut Riikka Jokela haki Oripäähän töihin, koska häntä kiehtoi ajatus siitä, että pienessä kunnassa saa tehdä alan töitä monipuolisesti laidasta laitaan.

– Saa tehdä, päättää ja vastata itse, hän havainnollistaa ja sanoo työskennelleensä tähän saakka isommissa organisaatioissa, joissa päätösvalta on aina ollut jossain ylempänä.

Myös ajatus Oripään maalaismiljööstä viehätti, koska hän on itsekin maatilan tyttäriä, kotoisin Keski-Pohjanmaalta, läheltä Kokkolaa.

– Isälläni oli maatila, jota veljeni ja veljenpoikani jatkavat. Se on luomulammastila.

Entuudestaan hän tiesi Oripäästä Okra-maatalousnäyttelyn. Kantatietä pitkin, Oripään ohi hän on puolestaan vuosikaudet ajanut matkatessaan synnyinkonnuilleen veljeään katsomaan.

Jokelan ominta alaa on lastensuojelu, johon liittyvissä tehtävissä hän on työskennellyt viimeiset 17 vuotta.

– Lasten suojeleminen on se juttu. Ajattelen, että aikuisten tärkeä tehtävä on suojella lapsia.

Hän muistuttaa, että lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä on tarvittaessa iso viranomaisvastuu ja valta puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

Työuransa varrelta Jokela nostaa lasten ja nuorten kannalta yhdeksi isoksi muutokseksi sosiaalisen median, jota ei esimerkiksi hänen tai monien muiden vanhempien lapsuudessa ja nuoruudessa vielä ollut. Sosiaalisen median ilmiöt ja sen luoma julkisuus tulivat Jokelalle tutuiksi etenkin hänen edellisessä työssään Salon kaupungin ankkuritiimissä.

– Somessa esimerkiksi kaikki on usein jollain tavalla ulkonäköön liittyvää, hän havainnollistaa ja nostaa yhdeksi vaaraksi lasten hyväksikäytön.

Jokelan mielestä lasten vanhemmat eivät välttämättä monestikaan ymmärrä sitä, millaisessa nettiympäristössä jälkikasvu kasvaa ja on mukana. Hänestä olennaista on se, miten lasta voidaan tukea ja tarvittaessa jopa suojella sosiaaliselta medialta.

Hänen mukaansa viranomaiset eivät pysty yksin tähän vastaamaan, vaan myös vanhempien on oltava perillä lasten mukanaolosta sosiaalisessa mediassa ja yleisemmin verkossa.

– Vanhemmat eivät voi jättäytyä tämän maailman ulkopuolelle, vaan heidän on oltava mukana, jotta he voivat seurata lapsiaan.

Viime ajat eivät välttämättä ole olleet lapsiperheille niitä helpoimpia. Jokela huomauttaa korona-ajan kuormittaneen perheiden voimavaroja ja jättäneen jälkiä, joita saatetaan korjata vielä pitkään.

Viimeiset viikot huomio on ollut Ukrainassa, jonne Venäjä on hyökännyt laajamittaisesti. Keskustelu on virinnyt muun muassa siitä, miten lapset suhtautuvat sotauutisiin.

Jokelan mielestä vanhempien on oltava hereillä esimerkiksi siinä, millaista sotaan liittyvää sisältöä lapset seuraavat etenkin nuorten suosimalta sosiaalisen median alustalta TikTokista.

– Ne videot voivat olla järkyttäviä ja se voi olla tosi vahingollista, mitä lapsi näkee.

Aihe herättää lapsissa kysymyksiä. Esimerkiksi Jokelan oma jälkikasvu on kysynyt häneltä suoraan, mitä tehdä, jos Venäjä hyökkää Suomeen ja joudummeko me lähtemään täältä johonkin.

Olennaista on Jokelan mielestä se, että vanhemmat vastaavat näihin kysymyksiin ja jos selkeää vastausta ei ole aina antaa, sekin pitää kertoa. Hänestä sotaan liittyvien kysymysten varalta perheissä kannattaa miettiä perheen sisäinen, oma suunnitelma kaiken varalle. Tämä suunnitelma voi muodostua esimerkiksi siitä, miten perheen omavaraisuutta voidaan kohentaa.

Sen minkä Jokela töiltään ja muilta aktiviteeteiltään, kuten vanhan omakotitalon hoidolta, ehtii, hän kirjoittaa romaania vapaa-ajallaan. Kirjan aiheen hän haluaa toistaiseksi pitää salassa.

– Kirjoitan tavoitteellisesti ja minulla on tosi hyvä kustannustoimittaja. Kustannussopimusta minulla ei vielä ole.

Kirjoittamisen voi luonnehtia olevan lähellä hänen sydäntään.

– Olen kirjoittanut oikeastaan aina, siitä lähtien kun opin viisivuotiaana lukemaan ja kirjoittamaan.

 

Kuka?

Riikka Jokela

Syntynyt vuonna 1973 Lohtajalla, Keski-Pohjanmaalla.

Asuu Paimiossa.

Kouluttautunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

Työskennellyt viimeksi Salon kaupungin sosiaalityöntekijänä ankkuritiimissä. Sitä ennen työskennellyt muun muassa Paimion ja Raision kaupunkien palveluksessa sekä pääkaupunkiseudulla.

Harrastaa kuorolaulua Turun Mikaelinseurakunnan gospelkuorossa Aboa Gospelissa, kirjoittamista ja hyötyliikuntaa.