PÄÄKIRJOITUS Arvoista kiinni

0

Etsimme jo edellisviikolla haastateltaviksi täkäläisiä venäläistaustaisia ihmisiä. Halusimme kuulla, miltä Ukrainan tilanne täältä Loimaan seudulta katsottuna heidän mielestään näyttää.

Haastatteluun suostui Suomi–Venäjä-Seuran Loimaan osaston puheenjohtaja, inkerinsuomalainen, Suomen ja Venäjän kansalainen Antti Penttinen ( LL 17.3.). Kiitos siitä.

Loimaan SVS:n osaston tilanne kuvastaa varmasti monien muidenkin seudun asukkaiden tuntoja: seuran toiminta loppui kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Hyökkäys oli täällä(kin) shokki ja niin aikuiset kuin nuoretkin esimerkiksi koulussa ( LL 17.3.) pohtivat asiaa todella paljon ja kokevat sen vääränä.

Toivoimme, että jutunkin kautta voisi ehkä täällä asuville venäläisille välittää viestiä täkäläisistä periaatteista. Vakuuttaa heille, että heidän ei tarvitse täällä pelätä. Ettei lapsia eikä aikuisiakaan kiusattaisi taustansa takia ja ettei ole arvojemme mukaista leimata jokaista venäläistä Venäjän hallinnon toimien mukaan – jos siis joku täkäläisistä venäläisistä niin vaikka ajattelisi. Viestiä, että kunnioitamme täällä jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja uskomme vapaaseen ja vastuullisesti toimivaan tiedonvälitykseen ja yhteiskunnan toimien läpinäkyvyyteen ja sen tarpeellisuuteen.

Eilen Ylen haastattelemat venäläistaustaiset henkilöt sanoivat, ettei laajamittaista kiusaamista ole arjessa näkynyt. Näyttää siltä, että arvomme pitävät haastettaessakin.