PÄÄKIRJOITUS Arvokasta toimintaa

0
Arkistokuva / TS / Marttiina Sairanen

Viimeisen kahden viikon ajan uutiset Suomessakin ovat täyttyneet erilaisia näkökulmia peranneista, Ukrainan sotaan liittyvistä jutuista: sodan tapahtumista, inhimillisestä kärsimyksestä, turvallisuudesta – ja taloudesta.

Sota on näkynyt myös Loimaan Lehdessä. Tehtävämme on kertoa täkäläisten ihmisten näkemyksiä ja tarjota journalismin keinoin vastuullisesti tuotettua tietoa paikallisia ihmisiä, yhteisöjä ja yrityksiä koskevista asioista.

Suomalaisyritysten vienti Venäjälle oli viime vuonna noin 3 miljardia ja sen osuus reilut 5 prosenttia Suomen tavaraviennistä. Maa on ollut viidenneksi isoin kauppakumppanimme Saksan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Alankomaiden jälkeen. Tuonnissa Venäjä jakaa kakkossijan Ruotsin kanssa (11,5 prosenttia tuonnin arvosta), kärjessä on Saksa. ( Tilastokeskus )

Arvostamme yrityksiämme, niiden osaamista ja työpaikkoja. Yhteistyötä ja kauppaa muiden maiden kanssa on rakennettu rauhan oloihin.

Sota vaikuttaa niin kansainvälisiin yritysjätteihin kuin myös paikallisiin yrityksiimme. Venäläisten asiakkaiden, yhteistyökumppanien ja työntekijöiden tilanteet surettavat, mutta sikäläisen hallinnon teot järkyttävät. Yritykset lopettavatkin toimintojaan Venäjällä – sekä taloudellisista että poliittisista syistä, kuten Nordic Tractionin toimitusjohtaja Tero Järvinen toteaa tässä lehdessä ( LL 10.3.).

Arvojamme ei voi ostaa, vaikka nyt viimeistään tiedämme, että hintansa niillä on.