PÄÄKIRJOITUS Millä hinnalla arkea?

0
KUVITUSKUVA LL Arkisto

Oma päätäntävalta on useimmille meistä tärkeä asia, ellei jopa tärkein. Haluamme päättää mitä teemme, minne menemme ja miten elämme, ilman että toiset sen meille sanelevat.

Sama koskee rahankäyttöä. Suomalaiset osaavat olla anteliaita – sen huomaa varsinkin nyt, kun Ukrainan tilanteen vuoksi ihmiset lahjoittavat innokkaasti tavaraa ja myös rahaa.

Arjelta kuitenkin kaivataan kustannustehokkuutta, ja esimerkiksi asunnoilta vain ”tarpeellisia neliöitä” kuten kiinteistövälittäjä linjasi tulevaisuuden trendiksi Loimaan Lehden Rakentaminen ja asuminen -teemassa (12.3.). Energian ja muiden asumiseen liittyvien kulujen nousun vuoksi asunnoilta ei välittäjien mukaan haluta ylimääräisiä neliöitä.

Moni ajattelee myös ympäristöä ja yrittää vähentää kulutustaan muutenkin.

Polttoaineiden hinnat tuskin pikaisesti laskevat, joten pendelöintiä saatetaan jatkossa karsastaa ja haussa voivat olla lyhyemmät työmatkat ainakin aloilla, joilla etätyöt eivät ole mahdollisia. Onneksi tällä seudulla on sekä työpaikkoja että edullista asumista.

Kannattaa muistaa, että kaikkea kulutusta ei ole tarpeen säätää nollaan hintojen nousun tai ympäristönkään vuoksi.

Tarpeelliset remontit ja kunnossapito kannattaa tehdä joka tapauksessa, koska niiden laiminlyönti tuo usein isomman laskun myöhemmin. Tämä pätee niin asuntoihin, autoihin kuin meihin itseemmekin.