PÄÄKIRJOITUS Muutakin kuin tankkeja

0
KUVA: LL Arkisto/TS, Mikael Rydenfelt

Suomen suurinta maanpuolustusjärjestöä Reserviläisliittoa johtava, Oripäästä lähtöisin oleva Minna Nenonen muistutti Loimaan Lehdessä (1.3.), että sodankäynti on tänään toista kuin ennen.

Enää tankit eivät ole ensimmäinen merkki sodasta. Mieliä pommitetaan jo paljon ennen sitä niin valeuutisoinnilla kuin muulla propagandalla. Tavoitteena on luoda epäjärjestystä ja kaaosta myös muualla kuin hyökkäyksen kohteena olevassa maassa – tähtäimessä ovat niin tietoverkot kuin esimerkiksi veden ja sähkön jakelu sekä pankkiliikenne ja vapaa tiedonvälitys.

Nyt on tärkeää varmistaa, että jokainen täällä meilläkin noudattaa turvallisuusohjeita tietokoneillaan ja muilla laitteilla, jotta niitä ei päästä valjastamaan kybersodan aseiksi.

Huoltovarmuus ei olekaan pelkkiä suu-nenäsuojien kontteja varastossa vaan myös työtä sen eteen, että arki pelaa monenlaisissa oloissa. Sitä työtä on viime viikot tehty paikallisissakin yhteisöissä ja yrityksissä.

Emme voi ulkoistaa itseämme sodasta Ukrainassa. Teitä ukrainalaisia asuu täällä Loimaan seudullakin paljon – ihmiset näkevät hätänne ja yrittävät auttaa (LL 3.3.). KU

P.S. Viime viikkojen jutuissamme tavallisest ihmiset ovat sanoneet pysäyttäviä asioita niin pitkäaikaistyöttömän arjesta kuin sodastakin. Nuori nainen muistuttaa, että ukrainalaiset pelastavat parhaillaan Eurooppaa (LL 3.3.).