PÄÄKIRJOITUS Rikos joka kolmas tunti

0
Kuvituskuva. LL Arkisto

Poliisin tietoon tuli noin 2800 rikosta Loimaalla ja sen lähikunnissa ( LL 17.3. ja 21.3). Tilastot eivät kerro syyllisiksi tuomituista, vaan epäilyistä, eli tapauksista joita poliisi selvittää ja ryhtyy tutkimaan.

Humppilassa näyttää olevan kaikkiaan eniten rikoksia suhteessa väkimäärään ja Koskella ja Punkalaitumella vähiten. Kun rikosten määrä vähentyi muualla paitsi Humppilassa, jokainen voi miettiä vähenemisen syitä.

On tietenkin niin, että väkeä on vähemmän seudun kunnissa ja koronakin muutti käyttäytymistämme. Emme myöskään tiedä millaisella porukalla laajaa aluetta ja sen ihmisiä pitää yrittää valvoa ja juttuja tutkia, koska poliisi ei enää paljasta esimerkiksi Loimaalla työskentelevien poliisien määrää. Poliisin mukaan suorituskykyä ei haluta paljastaa väärille tahoille.

Tapausmäärät ovat seudulla monissa rikoksissa pieniä ja vaihtelevat vuosittain ja kunnittain, mutta pienet määrät eivät poista tapausten traagisuutta – esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia oli Loimaalla 19 vuosina 2017–2021.

Tilastoista voi päätellä jotain myös asenteistamme. Laittomia uhkauksia, kunnianloukkauksia, ja vahingontekoja – yksistään pahoinpitelyjä riittää Loimaalla ja lähikunnissa muutamia joka viikolle, jos tapaukset jaetaan vuoden ajalle. Törkeät liikenteenvaarantamiset kaksinkertaistuivat Loimaalla ja Ypäjällä moninkertaistuivat viiden vuoden aikana.

Paras rötös on sellainen, jota ei koskaan tehty, mutta erityisesti uhreiksi joutuneiden vuoksi sopii toivoa, että tehdyt rikokset tulevat ilmi ja niitä päästään selvittämään.