Ulkokuntosalia on suunniteltu lähelle frisbeegolf-rataa. Kentänhoitaja Kari Vahaniitty toivoo, että ulkokuntosali toteutuisi tulevan kesän aikana.

YPÄJÄLLE Pertunmäen liikuntakeskuksen maastoon tehdään pumptrack-rata, jossa voi harrastaa esimerkiksi polkupyörillä, rullaluistimilla ja temppupotkulaudoilla. Tätä varten maastoon rakennetaan noin 200 metrin mittainen ja 2–3 metriä leveä päällystetty rata, jossa on kumpareita ja kaarteita.
– Eteneminen radalla tapahtuu pumppaamalla. Toki aluksi pyörällä voi polkeakin, kunnes taidot kehittyvät, Hevospitäjän yhtenäiskoulun liikunnanopettaja ja liikunnanohjaaja Juhamatti Jokinen havainnollistaa.
Rataa tavoitellaan valmiiksi ensi kesäksi. Kunnan kentänhoitaja Kari Vahaniitty muistuttaa aikataulun riippuvan osaltaan siitä, kuinka nopeasti maanrakennustöihin päästään, sillä vielä tällä hetkellä varjoisaa aluetta peittää paksu lumikerros.
Jokinen arvioi radan rakentamisen maksavan 35 000–40 000 euroa. Työ muodostuu pääsiassa maanrakennustöistä ja radan asfaltoinnista. Lisäksi pystytetään valaistus ja aluetta maisemoidaan.
– Töihin tullaan käyttämään paikallisia urakoitsijoita.
Hankkeeseen on käytettävissä ulkopuolista rahoitusta, sillä Jokinen kertoo kunnan saaneen myönteisen rahoituspäätöksen maaseudun kehittämisyhdistys LounaPlussalta.
Vahaniitty kertoo, että rataa rakennettaessa hyödynnetään maaston muotoja. Radan ylläpitokulut pyritään aikanaan pitämään mahdollisimman vähäisinä, ja hänen mukaansa esimerkiksi vanhaa ympäröivää puustoa tullaan karsimaan, jotta rata ei roskaantuisi niin helpolla.

Pumptrack-rata rakennetaan Pertunmäen ulkoliikunta-alueelle trampoliinipuiston ja frisbeegolfradan väliseen maastoon. Liikunnanopettaja Juhamatti Jokinen suunnittelee, että kunnalta voisi aikanaan lainata joitain bmx-pyöriä, jotta ihmiset pääsisivät kokeilemaan harrastusta.

SAMAISELLE alueelle kunnassa suunnitellaan myös ulkokuntosalin toteuttamista, ja kunta on varannut sitä varten budjetissaan määrärahan tälle vuodelle aivan kuten pumptrack-radallekin (LL 9.12.2021).
Jokisen mukaan ulkokuntosali muodostuisi seitsemästä laitteesta, joista suurin osa olisi vastuksellisia. Hän tavoittelee, että ulkokuntosali saataisiin valmiiksi tulevalla kesäkaudella.
– Se riippuu toki laitetoimittajastakin.
Ulkokuntosalin kustannukset muodostuvat pääasiassa laitehankinnoista, ja hankkeen kustannusarvio on runsaan 30 000 euron luokkaa. Myös ulkokuntosalia varten kunta on hakenut ulkopuolista rahoitusta. Jokinen kertoo kunnan saaneen tähän mennessä yhden kielteisen rahoituspäätöksen, mutta verkot ovat yhä vesillä.
Jo tähän saakka alueella kulkevan pururadan varresta on löytynyt muutama väline, kuten dippi ja leuanvetotanko, joilla on voinut harjoittaa lihaksia.

YPÄJÄN kunnan voi sanoa jatkavan investointeja asukkaidensa liikuttamiseen, sillä viime vuonna Pertunmäen liikuntakeskuksen alueelle rakennettiin trampoliinipuisto. Kurjenmäen Rautarinteeseen puolestaan valmistui kuntoportaat.
Jokinen sanoo, että esimerkiksi pumptrack-rata on tarkoitettu kaikenikäisille ja -tasoisille elämäntilanteesta riippumatta. Hän uskoo Pertunmäen alueelta löytyvän jokaiselle jotakin, sillä pumptrack-radan välittömässä läheisyydessä ovat trampoliinipuisto, frisbeegolf-rata ja suunnitellut ulkokuntosalilaitteet – unohtamatta Pertunkaaren sisäliikuntahallia, jääkiekkokaukaloa, urheilukenttää ja pururataa.
– Tarkoitus on, että täällä olisi jokaiselle jotakin, hän summaa ja toivoo, että ulkoliikunta-alue houkuttelisi kävijöitä myös muista kunnista.
Muitakin pienempiä suunnitelmia kunnassa on liikuntamahdollisuuksien kehittämiseksi. Esimerkiksi Talastuvalle on päässyt hiihtämään perinteisellä jo tähän saakka, mutta Jokinen sanoo, että seuraavaksi selvitetään, voitaisiinko polkua muokata siten, että tuvalle pääsisi tekemään lenkin myös polkupyörillä.
Jokisen mukaan Pertunkaaren vieressä sijaitsevan konttisalin viereen on puolestaan tarkoitus hankkia crossfit-häkki hieman vaativampaa harjoittelua varten. Lisäksi Vahaniitty muistuttaa, että pururataakin on kohennettu hiljalleen kaiken aikaa.