Rikosten määrä tipahti kolmanneksella Loimaalla

0
Rikoskomisario Aleksi Aaltonen Loimaan poliisista toteaa, että esimerkiksi ilmi tulleiden rattijuopumusten määrä väheni lähes puolella Loimaalla vuonna 2021.

Loimaa

Rikosten määrä putosi vuodessa kolmanneksella Loimaalla – vuonna 2020 niitä tehtiin vielä 1944 ja viime vuonna enää 1383.

– Jotain on tapahtunut, rikoskomisario Aleksi Aaltonen Loimaan poliisista sanoo.

Hän haluaa ajatella, että poliisin ennaltaestävässä työssä on onnistuttu ja kentän kiertämisellä on tavoitettu rikollisia. Yhtenä syynä voi hänen mukaansa olla myös korona ja se, että pandemian aikana ihmiset ovat pysytelleet kotona.

– Kun ihmiset liikkuvat, tuppaa myös sattumaan kaikenlaista.

Koko Lounais-Suomen poliisin alueellakin laskua rikosten määrissä on, mutta vain 11 prosenttia.

Osan tapausmäärien laskusta selittää tieliikennelain muutos, joka astui voimaan kesällä 2020. Kaikkia liikennerikkomuksia ei enää käsitellä rikosprosesseina vaan hallinnollisina menettelyinä, joten ne eivät näy rikostilastoissa.

Tilastolukujen takaa löytyy monenlaista: ajokortitta ajavien määrä saattaa esimerkiksi johtua siitä, että jotkut yksittäiset henkilöt ajavat kortitta jatkuvasti ja jäävät jatkuvasti myös kiinni.

– Kiristysten yritysten suuri määrä vuonna 2020 selittyy paljolti Vastaamo-tapauksella.

Siinä terapiapalveluita tarjonneen yrityksen potilastiedot päätyivät tietomurrossa kiristäjien käsiin.

Internettiin liittyvät kaikenlaiset rikokset ovat Aleksi Aaltosen mukaan jo aika tavallinen rikosten muoto.

– Näissä rikoksissa menetetyn omaisuuden määrä on usein isokin. Kaikkemme tehdään, että omaisuus saataisiin takaisin, mutta tutkinta on aikaa vievää, kun rahat saattavat kiertää monien pankkitilien kautta ja monessa maassa.

Hän harmittelee, että nettipetokset jättävät jälkeensä julmia kohtaloita ja toivoo, että olisimme kaikki varovaisia salasanojemme ja muiden tietojemme suhteen.

– Tuntuu, että nettirikollisuudesta tulee koko ajan uusia muotoja.

Ilahduttavaa on Aleksi Aaltosen mukaan rattijuopumusten määrän lasku – sekä niinsanotut tavalliset rattijuopumukset että törkeät tapaukset ovat vähentyneet lähes puolella.

Puhallutuksia on hänen mukaansa kuitenkin tehty.

– Lounais-Suomen poliisi puhalluttaa paljon, viime vuonna tehtiin peräti 54 000 puhallutusta.

Koko maakunnassa rattijuopumuksissa on laskua noin 20 prosenttia, törkeissä 12.

Myös huumerikokset ovat Loimaalla vähentyneet. Marihuanaa hän kutsuu silti ”vitsaukseksi”.

– Sen käyttöä poliisi ei pysty kokonaan kitkemään, koska sitä ei tarvitse lähteä hankkimaan mistään vaan sitä voidaan kasvattaa kotona.

– Ja vaikka huumeita ja kaikkea huumeisiin liittyvää ei saataisikaan kokonaan pois, niin poliisi yrittää saada pois haittavaikutuksia. Huumausainerikollisuuteen liittyy usein oheisrikollisuutta.

FAKTA

Poliisin rikostilastot, Loimaa

Listassa kyseisten rikosten määrä vuonna 2021. Jälkimmäinen luku kuvaa muutosta vuoteen 2020 verrattuna.

LASKUSSA

 

vahingonteot 36 (-21)

kiristyksen yritykset 0 (-25)

varkaudet 57 (-12)

näpistykset 109 (-13)

rattijuopumus 18 (-21)

törkeä rattijuopumus 16 (-13)

kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta 88 (-21)

kotirauhan rikkominen 6 (-7)

huumausaineen käyttörikos 31 (-3)

huumausainerikos 5 (-5)

ajoneuvorikkomus 13 (-58)

liikennerikkomus 0 (-381)

törkeä petos 4 (-5)

lievä pahoinpitely 22 (-8)

pahoinpitely 54 (-3)

NOUSUSSA

lievä vahingonteko 27, +5

lievä petos 38, +11

rahanpesu 3, +3

lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö 8, +4

identiteettivarkaus 7, +3

kunnianloukkaus 18, +8

laiton uhkaus 23, +4

metsästysrikos 3, +3

salakatselu 2, +2

tietomurto 4, +3

tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkominen 47, +2

ajoneuvoverorikkomus 9, +2

liikenneturvallisuuden vaarantaminen 579, +24

törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen 25, +3

Lähde: Poliisi.fi

Tällaistakin tapahtuu

Näistä rikosnimikkeistä Loimaalla oli vuonna 2021 yksi tapaus:

Lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, törkeä varkaus, törkeän varkauden yritys, varkauden yritys, näpistyksen yritys, kavallus, lievä kavallus, lievä maksuvälinepetos, maksuvälinepetos, törkeä maksuvälinepetos, petoksen yritys, luvaton käyttö, hallinnan loukkaus, kirjanpitorikos, lievä väärennys, rahajäljitelmän levitys, rahanväärennys, törkeä velallisen epärehellisyys, väärennys, väärän rahan käyttö, törkeä pahoinpitely, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä vammantuottamus, vammantuottamus, vaaran aiheuttaminen, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen ahdistelu, raiskaus, törkeä eläinsuojelurikos, virkamiehen vastustaminen, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, väärän henkilötiedon antaminen, eläinsuojelurikos, niskoittelu poliisia vastaan, sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen, virkavallan anastus, väärä ilmianto, ampuma-aserikos, eläimen vartioimatta jättäminen, lievä ampuma-aserikos, lääkerikos, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito, varomaton käsittely, liikennepako tieliikenteessä, vainoaminen, viestintärauhan rikkominen, viestintäsalaisuuden loukkaus, virkavelvollisuuden rikkominen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, työturvallisuusrikos, ympäristörikkomus, lievä alkoholirikos, ajokorttirikkomus, järjestysrikkomus, ammattipätevyyssäännösten rikkominen, ampuma-aserikkomus, lievä rahankeräysrikos, luvaton ammattimaisen liikenteen harjoittaminen, metsästysrikkomus, poissaolo kutsunnasta, rahankeräysrikos, työnantajan ulkomaalaisrikkomus, ulkomaalaisrikkomus ja vaarallisten aineiden kuljetusrikkomus