Tarjolla talviurheilutietämystä seminaarissa: seuraa suoraa lähetystä kello 13

0
Loimaan hiihtohistoriallinen seminaari kokoaa yhteen talviurheilun tietäjiä ja urheilukirjailijoita. Paikallisena voimana toimii Loimaan Perinnesuksen Jouko Pukki.

Loimaa
Loimaan hiihtohistoriallinen seminaari kokoaa Sarka-museoon talviurheilun tietäjiä perjantaina maaliskuun 18. päivä. Päivää teemoittavat urheiluhistoriikit, sillä esiintyjinä on muun muassa tietokirjailijoita.
Seminaarin puheenjohtaja Kalle Virtapohja paneutuu Yhtyneiden Paperitehtaiden toimitusjohtaja Juuso Waldeniin, joka sodanjälkeisessä Suomessa pyrki nostattamaan yhteishenkeä ja innostamaan väkeä urheilun pariin. Walden rakennutti tehdaspaikkakunnille hyppyrimäkiä, toi Suomeen ulkomaisia mäkivalmentajia ja vei yhtiönsä parhaita hiihtäjiä kilpailemaan ulkomaille. Virtapohjalta ilmestyi viime vuonna kirja Juuso Walden, urheilumies ja viimeinen patruuna, jonka pohjalta hän aikoo seminaarissa luennoida.
Puusuksien valmistamisen historiaa käy läpi toimittaja ja tietokirjailija Timo Siukonen, joka on perehtynyt aiheeseen vuonna 2016 ilmestyneessä historiikissa Puusuksia Suomesta – Unohdettujen suksiseppien ja suksitehtaiden elämää 1880–1960.
Suomen urheiluhistoriallisen seuran toimintaa esittelee seuran puheenjohtaja Heikki Roiko-Jokela, ja tietopalvelukoordinaattori Matti Hintikka kertoo Suomen Urheilumuseosta.
Yleisölle tutuin nimi lienee ampumahiihtäjä, maailmanmestari ja olympiamitalisti Heikki Ikola, joka esiintyy videoyhteydellä. Hänestä julkaistiin viime vuonna Timo Mikkilän kirjoittama teos Hiljainen mestari. Seminaarissa Ikola kertookin tuntemuksiaan kirjaprojektin valmistumisesta ja muistelee omia urheiluaikojaan.

LOIMAAN hiihtoseminaaria ovat järjestämässä Suomen urheiluhistoriallinen seura, Loimaan Perinnesuksi, Sarka-museo ja Loimaan kaupunki.
Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävälle hiihtohistoriaseminaarille toivotaan jatkoa. Kalle Virtapohjan mukaan ensi vuodesta on käyty alustavia keskusteluja muun muassa Suomen Urheilumuseon kanssa.
Myös Perinnesuksen Jouko Pukki uskoo, että urheilukirjallisuuteen keskittyvistä hiihtoseminaareista saadaan perinne.
– Meillä on tarkoitus jatkaa näitä joka vuosi. Vuonna 2025 on seminaari taas Loimaalla, hän sanoo.
Saran Riihessä järjestettävä tilaisuus videoidaan, joten sitä voi seurata vaikka kotoa käsin tai myöhemmin tallenteelta.
– Saamme sen sitten myös Perinnesuksen kotisivuille.

HIIHTOSEMINAARIN pitäminen Loimaalla juontaa juurensa Markku Siukosen perikunnan lahjoitukseen, joka päätyi Jouko Pukin haltuun kuutisen vuotta sitten. Kun kukaan muu ei huolinut 50 laatikollista kirjoja ja urheiluaiheista aineistoa, Pukki pelasti ne Toivakasta. Hän oli tutustunut Markun Timo-veljeen suksihistoriikin kautta. Jo edesmennyttä Markku Siukosta (1948–2016) pidetään Suomen tuotteliaimpana urheilukirjailijana.
Pukilla on kokoelman varalle suuria suunnitelmia, mutta ilman apua projekti ei etene.
– Siellä ne ovat edelleen avaamattomina odottamassa kiinnostunutta ja arkistointiin halukasta tekijää. Loimaan Perinnesuksen porukassa meillä ei ole riittävästi voimaa, taitoa eikä pätevyyttä aineiston tutkimiseen ja järjestämiseen.

Loimaan hiihtohistoriallinen seminaari Sarka-museossa pe 18.3. klo 13 lähtien. Voit seurata seminaaria tältä sivulta.