Työttömien Tupa on kaikkien yhteinen olohuone

0
Minna Nummelan yhdeksäs vuosi Loimaan Seudun Työttömien toiminnanjohtajana alkoi juuri. Jäsenmäärä notkahti koronan myötä, mutta kohti parempia aikoja mennään.

LOIMAA Maaliskuun alussa trubaduuri kävi soittamassa Loimaan Seudun Työttömät ry:n tiloissa säveliä, jotka saattelivat yhdistyksen koronan jälkeiseen aikaan.

Keväälle on suunnitteilla jo monenlaista mukavaa puuhaa, mutta lisääkin voisi keksiä. Siksi olisi erinomaista, jos muutama innokas jäsen ottaisi vetovastuuta ja ryhtyisi ideoimaan ohjelmaa.

– Minulle tulee esimerkiksi sähköpostiin tarjouksia teattereista, niin olisi kiva, jos olisi puuhahenkilöitä, jotka alkaisivat järjestää vaikka jotain sellaista. Ei siihen minua tarvita. Perjantain bingokin hoidetaan jäsenten voimin, Loimaan Seudun Työttömät ry:n toiminnanjohtaja Minna Nummela kertoo.

Hän tiivistää Loimaan Seudun Työttömien ydinajatuksen kolmeen osioon: hyväntekeväisyys, jäsentoiminta ja työllisyystoiminta. Käytännössä yhdistys muun muassa pyörittää Työttömien Tupaa Leppäkuljunkadulla, jakaa hävikkiruokaa, järjestää kuntouttavaa työtoimintaa, valvoo työttömien etuja ja tarjoaa palkkatukityötä.

Yhdistyksen vastuulla oleva EU-elintarvikejako on katkolla ohjelmakauden taitteen vuoksi. Elintarvikejako jatkuu, kun uusi ohjelmakausi on saatu Brysselissä nuijittua. Nummela arvelee päätöksenteon venyvän kesään.

Korona-aikana Loimaan Seudun Työttömien jäsenmäärä notkahti, vaikka työttömyysaste kipusi hetkeksi hyvin korkeisiin lukemiin. Tälle vuodelle jäsenyyden on lunastanut runsaat 30 ihmistä. Jäseneksi voi liittyä kuka vain.

– Parhaimmillaan minun aikanani jäseniä on ollut liki sata, yhdeksättä vuotta toiminnanjohtajana työskentelevä Nummela vertaa.

Työttömien Tuvan kahvila ja lounasruokala on avoinna kaikelle kansalle työtilanteeseen katsomatta. Nummelasta olisi mukavaa, jos Tupa olisi kaikkien olohuone, jossa voi rauhassa oleskella ja hyödyntää palveluja.

Tupaan kohdistui korona-aikana muiden ravintoloiden tapaan sulkujaksoja. Ihmiset olivat muutenkin arkoja liikkumaan. Kevään tullen kahvilassa on ollut havaittavissa selvää piristymistä. Joka perjantai järjestettävä bingo on alkanut jälleen kiinnostaa, samoin muu toiminta.

– Maanantai, keskiviikko ja torstai ovat viikon hiljaisimpia päiviä, mutta nyt huomaa, että niinäkin päivinä on vilskettä. Tuli ihan vanhat ajat mieleen, Nummela hymyilee.

Vakikävijöille Tupa on henkisesti tärkeä paikka. Työntekijöille on tärkeää, että kaikki työllisyystoimijat ovat saman katon alla Lapiduksella. Siksi on hyvä, että tilakysymyksiin saatiin rauha. Ylistaronkadulta tarjotut tilat eivät olisi vastanneet tarvetta, mutta nyt pakkomuutosta ei ole enää onneksi puhuttu. Nummela uskoo, että uusia tiloja saadaan aikanaan katsoa rauhassa, jos muutto tulee.

Vaikka tilakysymyksissä on suvantovaihe, muita muutoksia näkyy jo horisontissa. Hyvinvointialueiden käynnistyminen vaikuttanee toimintaan, ja työllisyyspalvelujen uudistus vuonna 2024 vaikuttaa varmasti. Miten, sitä Nummela ei vielä halua spekuloida.