Uusi johtokaksikko aloitti Ypäjän Hevosopistossa

0
Kymmenenvuotias lämminverinen Big Bad Hoss sai toimitusjohtaja Heli Kivimäki-Mannerin ja rehtori Päivi Niskan jakamattoman huomion. Hevonen oli juuri saapunut kymmenen kilometrin lenkiltä opiskelijoiden kanssa ja odotti pääsyä pesulle.

YPÄJÄ Hevosalalla toisen asteen koulutusta tarjoavan Ypäjän Hevosopiston johtoon on saatu kaksi uutta kasvoa alkuvuonna, kun Päivi Niska aloitti oppilaitoksen rehtorina ja Heli Kivimäki-Manner toimitusjohtajana.

Kaksikon työnjaossa rehtori vastaa opetuksen kehittämisestä ja toimitusjohtaja kokonaisuudesta ja kaupallisesta puolesta.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Niska on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja hän on tehnyt pitkän 24 vuoden uran ammatillisen koulutuksen tehtävissä. Viimeksi hän on työskennellyt koulutuspäällikön virassa koulutuskuntayhtymässä Seinäjoella. Sitä aiemmin hän työskenteli koulutuskuntayhtymissä Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Ypäjän Hevosopiston rehtorina hän aloitti helmikuun alussa. Niska haki rehtorin virkaan, koska hän halusi nähdä ammatillisen koulutuksen kenttää hieman eri näkökulmasta. Tätä ennen hän on työskennellyt koulutuspäällikön tehtävissä 17 vuotta kolmessa moniammatillisessa oppilaitoksessa.

– Tämä on yhden koulutusalan eli hevosalan paikka. Seinäjoella vastuualueellani oli neljä alaa.

Myös Hevosopiston pitkät perinteet herättivät hänen kiinnostuksensa. Hän uskoo, että Hevosopistossa päätöksiä tehdään enemmän yhdessä kuin isoissa hajautetuissa organisaatioissa.

– Oppimisympäristöt eli tallit ovat muutenkin tässä lähellä, jolloin toiminta on enemmän yhdessä tekemistä.

Helsingistä kotoisin oleva, mutta Tuusulassa jo pitkään asunut Kivimäki-Manner on maa- ja metsätieteiden maisteri ja hän siirtyi hevosopistoon haudontamunia ja untuvikkoja toimittavan Danhatch Finland oy:n toimitusjohtajan paikalta. Hänellä on työkokemusta myös pieneläinklinikkaketjun toimitusjohtajan tehtävistä sekä rehuteollisuuden ja tukkukaupan parista.

Hevosopiston toimitusjohtajana hän aloitti tammikuun jälkipuoliskolla. Hän haki toimitusjohtajan paikkaa, koska se vastasi hänen koulutustaan ja työkokemustaan. Lisäksi hänellä on kokemusta hevosalasta.

– Olen harrastanut hevosia yhdeksänvuotiaasta asti ja minulla on omia hevosia. Pyöritin myös kahdeksan vuotta täyshoitotallia, mutta nyt olen vuokrannut sen ulkopuoliselle.

Kivimäki-Manner luonnehtii Ypäjän Hevosopistoa hevosalan koulutuksen timantiksi ja haluavansa tehdä osansa opiston menestyksen eteen.

Aikaisemmin rehtorin ja toimitusjohtajan tehtävät kuuluivat yhdelle henkilölle. Hevosopisto tiedotti viime keväänä, että silloinen toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki ei jatka tehtävässään, minkä jälkeen tehtäviä hoidettiin väliaikaisjärjestelyin (LL 13.5.2021).

Niska pitää rehtorin ja toimitusjohtajan tehtävien eriyttämistä hyvänä, koska ammatillisen koulutuksen kehittämisessä riittää isoja haasteita ja esimerkiksi valtion rahoitus, jonka määräytyminen on muuttanut muotoaan, ohjaa tuntuvasti koulutuksen järjestäjiä. Myös tutkintojen perusteet uudistuvat.

– Tässä on ammatillisen koulutuksen reformi taustalla. Esimerkiksi opiskelijan ohjaus korostuu kaikessa.

Kivimäki-Manner sanoo myös kaikenlaisen raportoinnin vievän aika paljon aikaa, jolloin on hyvä, että rehtorin ja toimitusjohtajan tehtävät on eriytetty.

 

Toimitusjohtaja: opiston talous näyttää valoisammalta ja työilmapiiri on parantunut

YPÄJÄ Viime vuodet Ypäjän Hevosopistoa on vaivannut kehno taloustilanne ja huono työilmapiiri. Ongelmia on käsitelty myös julkisuudessa.

– Siihen nähden, miltä ennusteet näyttivät viime keväänä, opiston taloudellinen tilanne näyttää valoisammalta, toimitusjohtaja Heli Kivimäki-Manner luonnehtii.

Hevosopiston viime vuoden tilinpäätös ei ole vielä valmis, eikä toimitusjohtaja lähde tässä vaiheessa avaamaan tulosta. Sen verran hän toteaa, että siihen nähden, kuinka suurta tappiota odotettiin vielä viime syksynä, tilanne on nyt toisenlainen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut viimeisten viikkojen aikana epävarmuutta myös Hevosopiston taloudessa. Toimitusjohtaja uskoo, että Ukrainan tilanne tulee välillisesti heijastumaan myös Hevosopistoon esimerkiksi kustannusten nousuna.

Opiston työilmapiirin toimitusjohtaja sanoo parantuneen oleellisesti viime vuoden aikana. Hän viittaa viime joulukuussa opiston henkilökunnalle tehdyn viimeisimmän henkilöstötutkimuksen tuloksiin.

Sekä toimitusjohtaja että rehtori Päivi Niska luottavat Hevosopiston tulevaisuuteen. Niska kertoo tottuneensa selättämään ammatilliseen koulutukseen liittyviä haasteita jo aiemmassa työssään.

– Mitään sellaista ei ole odotettavissa, mitä ei pystyttäisi ratkaisemaan.

Kaksi vuotta kestäneen koronapandemian jäljiltä Hevosopistossa ollaan palattu sikäli normaaliin päiväjärjestykseen, että oppilaat ovat esimerkiksi jälleen lähiopetuksessa. Kivimäki-Manner kertoo, että myös kesän tapahtumatarjontaa on suunniteltu normaalisti.

Rehtori on iloinen siitä, että Hevosopistoon haki peruskoulunsa päättäviä nuoria viime vuotta enemmän, kun yhteishaku päättyi tällä viikolla. Ensisijaisia hakijoita Hevosopistoon oli tällä kertaa 64, kun aloituspaikkoja on 80.