”Vähemmän vihaa, enemmän arvoja”– Piispa Mari Leppänen vieraili Loimaalla

0
Piispa Mari Leppänen vieraili torstaina Loimaalla. Hän tapasi päivän mittaan ison joukon seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä sekä seurakuntalaisia.

LOIMAALLA torstaina vieraillut Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen sanoo, että Ukrainassa syntynyt tilanne on järkyttävä, mikä on näkynyt hänen työssään.

– Ihmiset ovat ottaneet minuun yhteyttä. Nuoret miettivät, onko heillä tulevaisuutta. Iäkkäämmiltä ihmisiltä sota on repinyt vanhoja haavoja auki.

Piispa näkee, että kirkon pitää syntyneessä tilanteessa ennen kaikkea suorittaa arkista perustehtäväänsä. Sille on tilausta.

– Meillä on seurakunnissa juuri sitä osaamista, mitä nyt tarvitaan. Meidän pitää järjestää tilaa ja aikaa puhumiselle ja kuuntelemiselle, ottaa järkyttyneet ihmiset vastaan. Kyyneleillekin pitää antaa mahdollisuus; tunteita ei pidä painaa alas.

Piispa toivoo, että suomalaiset jaksavat kaiken keskellä muistaa, keitä me itse olemme.

– Ukrainalaisia pitää tietenkin auttaa sekä täällä Suomessa että sodan runtelemassa Ukrainassa, mutta pitää myös ymmärtää, että Venäjän johdon toimet eivät ole yksittäisten venäläisten vika.

– Meidän pitää kieltäytyä vihaamasta ja elää omien arvojemme mukaisesti.

MARI LEPPÄNEN vihittiin Turun arkkihiippakunnan piispaksi vuosi sitten helmikuussa. Hänen vastuulleen kuuluu 40 seurakuntaa. Tuore piispa asetti tavoitteekseen vierailla niissä kaikissa, mutta korona on sittemmin sotkenut suunnitelmat ja aikataulut moneen kertaan.

Tämänhetkisenä tavoitteena on, että kaikki 40 seurakuntaa olisi kierretty syksyyn 2023 mennessä. Loimaan seurakunta oli vierailukohde numero yhdeksän.

– Korostan, että kyseessä ovat nimenomaan vierailut, eivät piispantarkastukset. Tavoitteenani on tutustua seurakunnan työntekijöihin, luottamushenkilöihin, seurakuntalaisiin sekä paikkakunnan tilanteeseen ja ilmapiiriin.

Loimaalla puheenaiheina olivat päivän mittaan muun muassa huono-osaisuus, seurakuntalaisten ja väestön vähenemisen vaikutus vahvana ja vauraana tunnetun alueen ilmapiiriin sekä seurakunnan poikkeuksellisen laaja rakennuskanta, jonka ylläpito tulee tuottamaan haasteita.

– Loimaalaisesta urheilusta puhuttiin tietenkin myös, piispa myöntää hymyillen.

– Pidin siitä, että kuulin päivän aikana useita rohkeita puheenvuoroja.

Vierailunsa päätteeksi piispa Mari toimitti avustajien kanssa iltamessun Kanta-Loimaan kirkossa. Messun jälkeen hän tapasi seurakuntalaisia.

FAKTA

Piispa Mari Leppänen

On syntynyt vuonna 1978. Vietti lapsuutensa Helsingin Käpylässä.

On koulutukseltaan teologian ja filosofian maisteri.

Vihittiin papiksi vuonna 2012. Äänestettiin Turun arkkihiippakunnan piispaksi joulukuussa 2020 ja vihittiin virkaan viime vuoden helmikuussa. Työskenteli sitä ennen Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaanina.

On järjestyksessä Suomen kolmas naispiispa.

On naimisissa Liedon kirkkoherra Risto Leppäsen kanssa.

Piispan vanhemmat ovat professori Juha Pentikäinen ja lehtori Elina Pentikäinen. Hänen veljiään ovat Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen ja Kirkon Ulkomaanavun entinen toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.