Alastaron Urheilijoilta upea venyminen pakkovoiton edessä

0
AU:n ykköskenttä oli tehokkaalla pelipäällä runkosarjan päätösottelussa. Mikke Louhela (vas.), Tuomas Happonen ja Jani Luoma viettivät kolmen tehopisteen lauantaita. Ottelun parhaana palkittu Teemu Virtanen (oik.) summasi tehot 1+1. (Kuva: Henrik Siiskonen)

Futsal-Liigan runkosarjan päätöskierros ei jättänyt ketään kylmäksi. Tilanteet ja tunnetilat vaihtelivat laidasta laitaan lauantain parituntisen aikana, kun AU, JoSePa ja TPK taistelivat kukin sarjapaikastaan.

AU kohtasi omassa ottelussan SoVo:n, joka kaatui lopulta äärimmäisen jännitysnäytelmän jälkeen maalein 6-7. Viininpunaiset karkasi ensimmäisellä kympillä kahden maalin johtoon, kun Otto Rouhiainen ja Riku Tamminen onnistuivat. Uutterasti kauden aikana pelanneelle Rouhiaiselle maali oli liigauran ensimmäinen, joten osumaa oli säästelty suhteellisen tärkeään paikkaan.

Tämän jälkeen maaleja tehtiin vuorotahtiin, kunnes tilanteessa 3-4 Gesim Voca rikkoi kaavan ja tasoitti ottelun. 18 sekuntia ennen taukosummeria SoVo iski vielä pukukoppimaalin, jolla se siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon.

AU:n kopissa ei ole ollut koskaan niin hiljaista kuin lauantaina puoliajalla. Joukkue oli ajettu nurkkaan loistavasta ottelun alusta huolimatta. Toisaalla JoSePa johti omaa peliään Riemua vastaan maalilla ja näillä tilanteilla AU oli suoraan tippumassa sarjasta.

SoVo lisäsi Purppuralohikäärmeiden tuskaa heti parin peliminuutin jälkeen toisella jaksolla, kun pistepörssin voittoon tehoillut Arber Istrefi ampui ruuhkan läpi pallon alakulmaan ja tilanteeksi 6-4. Matkapuhelimesta muiden pelipaikkakuntien tilanteita ajoittain vilkuillut AU-valmennus tiesi, että JoSePa oli karannut samaan aikaan jo usean maalin johtoon omassa pelissään, joten sieltä suunnalta apuja tilanteeseen ei ollut enää tarjolla. Homma oli hoidettava kotiin itse, siinä hetkessä.

AU:n kiriä ei helpottanut tuomarikaksikon ylimielinen linja. Kyseisen tuomarikaksikon kanssa oli ennenkin ollut kauden aikana ongelmia, eikä asia ollut muuttunut muutamassa viikossa. Kommunikaatio heidän kanssaan oli mahdotonta ja kulmakarvoja nostattavia ratkaisuja nähtiin tiheään tahtiin. AU:n virhetili täyttyi peräti kymmenen minuutin kohdalla. Kaikki tietävät, että tappioasemassa prässätessä helposti tulee rikottua vahingossakin se yksi, kaksi kertaa, mutta nyt tähän ei ollut enää varaa, kun kotijoukkueen riveistä löytyi sarjan pelätyin pilkunampuja Voca.

Lisää bensaa AU:n raivotilan liekkeihin antoi tuomarin ratkaisu hylätä kapteeni Tuomas Happosen maali. Hän syöksyi poikkeuksellisen uhrautuvaisesti maalin edessä korkeaan palloon ja pallo kimposi maaliin olkapäästä. Toinen tuomari hyväksyi maalin heti, mutta pillipiipareista toinen veti päätöksen pois käsivirheenä. Karmaiseva päätös tiukkaan paikkaan, sillä olkapäällä tehty maali on täysin sääntöjen mukainen. Happonen huusi tyrmistyneenä tuomarille: ”katsokin ettei tuo maksanut meidän sarjapaikkaa!”

Sisuuntuneen Alastaron kiri alkoi Mikke Louhelan yläkulmalaukauksella. 6-5-tappiotilanteessa siirryttiin viimeiselle kolmelle minuutille, ja aikalisän hetkellä oli peliliikkeiden aika. Ottaako maalivahti pois vai luottaako joukkueen kykyyn luoda tarvittavat maalipaikat tasakentällisin pelaten. Kaksi maalia oli pakko tehdä, joten AU:n ratkaisu oli luottaa ennemmin flow-pelaamiseen kuin hitaaseen ylivoimapyörittämiseen, jossa hiekka kulutetaan helposti pois tiimalasista. Käytännössä AU otti käyttöönsä hybridimallin, jossa maalivahti Emdad Palani toi pallon vastustajan kenttäpuolelle luodun ylivoiman avulla, mutta palasi välittömästi tuon jälkeen maaliinsa.

Taktiikka tuotti tulosta ja AU:n parhaana palkittu Teemu Virtanen tasoitti pelin Happosen syötöstä ajassa 37:20. Louhela ampui voittomaalin reilun minuutin päästä, kun vasurilaukaus viuhui oikeaan alakulmaan. AU:n ykköskenttä oli tässä kohtaa aivan puhki, mutta SoVo otti sopivasti aikalisän, joten huilihetki tuli kuin tilauksesta. SoVo pelasi viimeiset 1,5 minuuttia ylivoimalla, mutta AU:n puolustusmuoto kesti painostuksen sisulla ja tahdolla. Loppusummerin soiduttua vierasjoukkue sai ansaitusti ilakoida, sillä se oli luonut ottelussa tukuttain maalintekopaikkoja ja ansaitsi voittonsa.

Kolme sarjapistettä riitti siihen, että JoSePa pysyi sarjataulukossa AU:n takana ja tippui sarjaporrasta alemmaksi. Alastaron kohtalo selvisi vasta muutama minuutti Someron tapahtumien jälkeen, kun ottelu GFT-TPK oli muutaman minuutin kesken. Mikäli TPK olisi hävinnyt, AU olisi kavunnut heidän ohitseen suoran säilyjän paikalle sarjataulukossa. TPK venyi kuitenkin viemään ottelun tasatilanteessa jatkoajalle ja sai pisteen, joka riitti päihittämään AU:n sarjataulukossa paremman maalieron turvin.

Alastaron kausi jatkuu täten vielä liigakarsinnoissa, jossa se kohtaa Futsal-Ykkösessä toiseksi tulleen raahelaisen AS Moonin. Liigakarsinnat pelataan tänä vuonna niin, että kaksi voittoa ottanut joukkue saa paikan kauden 2022-2023 Futsal-Liigaan. Karsintapelit pelataan seuraavan kahden tai kolmen viikonlopun aikana. AU luonnollisesti pyrkii siihen, että homma naulataan suoraan kahdessa ottelussa. Ensimmäinen kohtaaminen pelataan Loimaan liikuntahallissa tulevana viikonloppuna, mutta tarkempi aikataulu ei ole vielä kirjoitushetkellä tiedossa.