AU aloittaa liigakarsinnat sunnuntaina kotiottelulla

0
Sami Happonen (oik.) uskoo joukkueensa iskukykyyn liigakarsinnoissa. Vieressä koronasta kevään viimeisiin taistoihin toipunut Juuso "Jouni" Loponen. (Kuva: Henrik Siiskonen)

Alastaron Urheilijat päätyi Futsal-Liigan runkosarjassa sijalle 11, minkä myötä joukkue on mukana liigakarsinnoissa. Vastassa on divarissa toiseksi tullut raahelainen AS Moon.

Joukkueet kohtaavat ensimmäisen kerran sunnuntaina Loimaan liikuntahallilla klo 13.00 alkavassa ottelussa.

Tällä kaudella liigakarsinnat palaavat yhden poikkeuskauden jälkeen normaaliin muotoonsa, jossa liigapaikasta taistelee vain kaksi joukkuetta. Paikan kirkkaissa valoissa saa kahdella voitolla.

Henkinen lähtötilanne on karsinnoissa usein se, että divarista peleihin tuleva joukkue on liikenteessä vähemmillä paineilla, koska heillä on niin sanotusti vain voitettavaa. Tämä antaa tietysti pienoista etua raahelaisjoukkueelle, mutta AU:lla on omat etunsa. Pelaajilla on tuoreessa muistissa karsintojen tuomat paineet ja on helppo sanoa, että tässä on pelattu jo viimeiset neljä kuukautta selkä seinää vasten liigan kiivaassa putoamistaistelussa. Moonille liigakarsinnat ovat seurahistoriansa ensimmäiset.

Etenkin viime viikonlopun taisteluvoitto SoVo:a vastaan nostatti AU:n itseluottamusta ja joukkuehenkeä.

– Nyt meidän pitää ottaa se ennakkosuosikin asema, mutta henkisesti Moon pääsee paineettomammasta tilanteesta peliin. Kummallakin joukkueista on hyvä voitto alla. Meille on kyllä parempi että karsintoihin jouduttiin taistelemaan, eikä menty vain sillä, että JoSePa olisi hävinnyt, pelaajavalmentaja Sami Happonen kommentoi.

– Jos Moon tulee sillä oletuksella, että heidän divarin voittoputkellaan on yhtään mitään merkitystä, niin silloin me voitamme. Vastaavasti, jos me oletamme liigastatuksen merkitsevän mitään, tulee meille noutaja. Se joukkue, kumpi on tehnyt läksynsä paremmin ja kykenee noudattamaan ottelusuunnitelmaansa, voittaa, Happonen jatkaa.

Raahelaisilla on toden totta vahva kausi takana, kun joukkue voitti Futsal-Ykkösen 22 ottelustaan 17. Se on vastaava suoritus, johon AU pystyi viime kaudella.

– Moonista saadaan varmasti hyvä vastus. Heiltä löytyy kykyä pitää palloa ja taiteilla maaleja näyttävilläkin kombinaatiolla. He puolustavat uhrautuvaisesti, mutta se ei aina riitä, koska myös virheitä tulee. Meidän aiemmat keskinäiset pelit ovat olleet tiukkoja ja maalirikkaita, S.Happonen pohtii.

Purppuralohikäärmeiden nestorin pohdintaa tukevat myös tilastot. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa neljästi. Jokaisessa ottelussa maaliverkot ovat venyneet vähintään kahdeksan kertaa.

Viime kauden keskinäiset kohtaamiset päättyivät kummankin tiimin kotivoittoon. AU mässäili Moonin Hirvihovissa kumoon maalein 8-6 ja hävisi Raahessa 6-5. Maalirikkauden lisäksi otteluparin hienoutta lisää se, että kaksikon välisissä otteluissa tunteet käyvät aina kuumina. Samalla kumpikin joukkueista kunnioittaa toista.

Liigakarsinta on kahden vaaditun voiton myötä varsin reilu järjestelmä. Tämä takaa sen, että yksi tuuripomppu ei sarjapaikkaa voi ratkaista, vaan oikeasti parempi joukkue nappaa paikan Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Alastaro on valmis vastaamaan huutoon, jotta ennen kauden alkua asetettu tavoite – liigapaikan uusiminen – toteutuu.