Kanakumppanit osti Kotimunan

0
Kanakumppanit oy:n Martti Tytykoski ja Juuso Hulmi ostivat Sulho Lehdon Kotimuna oy:n. Kanakumppaneilla on jatkossa kanaloita viidessä paikassa Alastarolla, Kojonkulmalla ja Orisuolla.

Alastarolainen Kanakumppanit oy ostaa vapaan kanan munia Kojonkulmalla ja Orisuolla tuottavan Kotimuna oy:n. Kanakumppanien Kanteenmaantien varteen jo ympäristöluvan saanut laajennushanke siirtyy samalla tulevaisuuteen.

– Ensimmäisen kerran heitin pojille ajatuksen varmaan saunan lauteilla, että mitä laajennusta teette, ostakaa minulta yritys pois, Kotimuna oy:n Sulho Lehto sanoo.

Sittemmin yrityskaupan ajatuksen pariin palattiin vähän virallisemmissakin yhteyksissä ja monien laskelmien ja konsultointien jälkeen kaupan luovutushetki on koittamassa loppuvuoden aikana.

– Olimme kiinnostuneita valmiin toiminnan ostamisesta, koska uudisrakentaminen on kallista, Kanakumppanit oy:n omistajat Juuso Hulmi ja Martti Tytykoski sanovat.

Kauppaan kuuluu Kotimunan liiketoiminta, brändi, kiinteistöt ja tontit. Lisäksi Sulho Lehto myi Kanakumppaneille läheisesti kauppaan kuuluvat kiinteistöt ja maa-alueet.

– Kun laajentaminen tapahtuu liiketoiminnan kauppana, ei tule lisää tuotantoa. Tämä on koko alalle hyvä asia.

Parinkymmenen vuoden yrittäjätaipaleensa aikana Juuso Hulmi ja Martti Tytykoski ovat nähneet jo monenlaisia muutoksia. Kaupan keskusliikkeet ovat ilmoittaneet luopuvansa lähivuosina virikehäkkikanaloissa tuotetuista munista ja se tulee vähentämään kanapaikkojen määrää.

Odotettavissa on, että rehukustannukset kohoavat edelleen.

– Ukrainan sodan kaikkia vaikutuksia ei tiedä vielä kukaan, miehet pohtivat.

Silti Kanakumppanien kaksikko uskoo kananmunien hinnan nousuun ja siihen, että ruoan hinnan kohotessa kananmunan käyttö proteiininlähteenä kasvaa.

Kaupan myötä Kanakumppaneilla tulee olemaan 170 000 munituskanapaikkaa ja 80 000 kananuorikkoa ja vuosituotanto kipuaa noin 3 miljoonaan kananmunakiloon.

– Kananmunantuotanto on voluumibisnestä. Kasvaa pitää, jos haluaa pysyä alalla mukana.

Nelikymppiset yrittäjät haluavat.

Kanakumppanien tarkoituksena on jatkaa Kotimunan toimintaa ja kehittää edelleen sen brändiä. Ostomahdollisuus kiinnosti myös juuri siksi, että he tunsivat kaikki toisensa ja toistensa tavat toimia, joten ostajan oli helppo luottaa siihen, että asiat on hoidettu hyvin.

– Kotimuna on ollut edelläkävijöitä Suomessa, Juuso Hulmi kiittelee.

Kaupassa on yrittäjien mukaan monia synergiaetuja: isompi määrä omia munittamoita helpottaa kasvatuskierron suunnittelua ja kassavirran hallintaa. Jatkossa yrityksen on tarkoitus munittaa puolet nuorikoista itse ja myydä loput yhteistyötiloille.

Lisäksi miesten toisesta yrityksestä Agrikumppaneista on saatavissa lisää työvoimaa tarvittaessa.

Kotimuna on tuottanut munia viidessä hallissa, Kanakumppanit kahdessa. Kanalat sijaitsevat viidessä eri paikassa Alastarolla, Kojonkulmalla ja Orisuolla, mutta kuitenkin melko lähellä toisiaan.

– Sillä on iso merkitys hygieniahallinnan ja tautiriskin kannalta sekä lannanlevitysetäisyyksissä, Martti Tytykoski sanoo.

Myös ekologisuuteen on panostettu.

– Energiaomavaraisuus on korkea, lähes kaikki tuotetaan uusiutuvalla energialla. Pääasiallisena lämpöenergialähteenä on metsähake ja sähköntuotannossa käytössä on aurinkopaneelit neljässä yksikössä.

– Kuivalanta käytetään lähipelloilla lannoitteena ja teollisen rehun lisäksi ostetaan rehuviljaa paikallisilta viljelijöltä.

Sulho Lehto aikoo jatkaa peltoviljelyä tilallaan ja pysyy uusien omistajien toiveesta vielä jonkin aikaa remmissä mentorina.

Muita suunnitelmia hänellä ei vielä ole.

– Sitä olen pojillekin sanonut, että kun yrittäjältä sammuu tuli ja polte hommaan, niin pitää lopettaa, vaikka kaikki on firmassa hyvinkin. Se on alalla kuin alalla niin, että jos ei kehity, taantuu.

Hän sanoo rakentaneensa yritystä koko ajan niin, että sen voi myydä pois. Tilan tuotantorakennukset eivät esimerkiksi sijaitse yrittäjän kodin yhteydessä.

– Meiltä Suomesta puuttuu se kulttuuri, että ajateltaisiin maatiloja perhetilan sijaan yrityksinä ja tuottajia yrittäjinä.

Sitä hänen mukaansa tuottajat kuitenkin ovat mitä suurimmassa määrin. Jatkajat eivät ”saa” mitään, vaan ottavat velkaa, usein paljonkin, lunastaakseen tilan ensin ja sitten kehittääkseen sitä.

Kaikki kolme soisivat, että kuluttajilla, mutta myös muilla yrittäjillä olisi parempi tuntemus tuottajien arjesta ja yritystoiminnasta.

– Pitäisi varmaan ehdottaa jotakin yrittäjien Visit farmers -päivää, Juuso Hulmi pohtii.

FAKTA

Kanakumppanit oy

Perustettu 2005, kotipaikka Alastaro. Omistajat Juuso Hulmi ja Martti Tytykoski.

Tuottaa vapaan kanan kananmunia ja kananuorikoita. Kaikki tuotanto vapaata kerroslattiatuotantoa.

Kanakumppaneilla ei ole omaa viljantuotantoa, osakkaat viljelevät kotitilojaan itsenäisesti.

Yritysperheeseen kuuluu myös Agrikumppanit oy, joka tuottaa maatalouden palveluita.