KOLUMNI 3,7 maapallon mies

0

”Miten pikkuveli kuvittelee meidän elävän, jos te tulette maailman toiselta laidalta ja tuhoatte Äiti Maan monikansallisten yhtiöiden voittojen nimissä. Pikkuveli on tuottanut paljon tuhoa. Jokien virtaama on laskenut, eivätkä sateet tule, kun pitäisi. Satokaudet ovat muuttuneet. Elämä voi jatkua tavalliseen tapaan vasta, kun pikkuveli lakkaa kylvämästä tuhoa.”
Näin sanoi kolumbialaisen Kogi-kansan kylänvanhin Mamo Luntana brittiläiselle tv-toimittajalle Simon Reevelle, kun tämä vieraili kylässä. Ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa.
”Emme vahingoita kukkuloita, luolia tai puita, koska ne antavat meille elämän. Noudatamme Äiti Maan meille määräämiä lakeja”, kylänvanhin sanoi.
Kylänvanhimman viisaat sanat tulivat mieleen viime viikon torstaina, kun Suomessa vietettiin ylikulutuspäivää. Sillä tarkoitetaan päivää, jona kulutuksemme ylittää laskennallisesti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Mikäli kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa. Tärkeä alituiseen kasvuun tähtäävän elämäntapamme hinnasta muistuttava uutinen (overshootday.org) ei tänäkään vuonna saanut paljon huomiota, vaan Venäjän brutaalius tappoi senkin nopeasti.
Kolumbian (ylikulutuspäivä 8.11.) kogit katsovat olevansa maailman vartijoita. He kutsuvat itseään isoveljeksi ja meitä muita pikkuveljeksi. Luonnontilaisessa ja uhanalaisia eläimiä vilisevässä metsässä elelevät kogit ovat Reeven ohjelman mukaan pitäneet kiinni perinteisestä elämäntavastaan eivätkä halua ulkopuolisia alueelleen. Ulkopuolinen maailma on kuitenkin jo tullut kylään pyytämättä, mikä näkyy ilmastonmuutoksen konkreettiset vaikutukset huomanneen kouluja käymättömän kylänvanhimman sanoissa.
Vaikka Suomen ylikulutuspäivä tuli tänä vuonna kymmenen päivää aiemmin kuin viime vuonna, ei meidän tarvitse rypeä erityisessä häpeässä. Kulutuslaivan orkesteri soittaa, ja matkustamme samassa Titanicin ylimmässä luokassa kuin moni muukin niin sanottu kehittynyt maa. Luxemburg vietti ylikulutuspäiväänsä jo 14.2., Yhdysvallat 13.3., Australia 23.3. ja Tanska 28.3. Ennen meitä päivänsä täyteen sai kahdeksan maata. Rakkaat ruotsalaiset olivat tässä vertailussa vain parin päivän verran meitä parempia. Ahneimmaksi rohmuksi kiri öljyvaltio Qatar, jonka ylikulutuspäivä oli 10.2. Asteikon toisessa päässä on Jamaika, joka viettää päiväänsä vasta 20.12.
Tein ylikulutuspäivään liittyvän nettitestin (footprintcalculator.org), jossa voi testata oman luonnonvaroja koskevan henkilökohtaisen rasittavuutensa. Testin mukaan vietän ylikulutuspäivääni tulevana perjantaina ja tarvitsen elämäntyyliini ylläpitämiseen 3,7 maapalloa. Miten tällaiseen voi olla varaa? No ihan hyvin, otan ne 2,7 maapalloa kylmästi lainaksi tulevilta sukupolvilta. Olen hyvää suomalaista tapaa noudattaen yleensä ollut säntillinen velanmaksajia, mutta tämän velan takaisinmaksua en valitettavasti pysty lupaamaan.

Sampsa Hakala